Tuzla osvjetlala obraz: Prikupljanje sredstava za Banku koštane srži nastavljaju i drugi gradovi

by admin2
| 20:15

Formiranje Banke koštane srži u našoj zemlji trebalo bi biti završeno naredne godine, a veliki doprinos u ovom projektu dala je i sinoćnja zabavno – edukativna manifestacija koja je održana u Tuzli.

Ovogodišnji teleton organizirala je nevladina organizacija „Trag“, a direktan prijenos je emitirala Face TV. Podsjetimo, Bosna i Hercegovina godinama unazad pokušava formirati Banku koštane srži, koja bi našu zemlju uvrstila u međunarodnu bazu podataka, što bi u konačnici omogućilo pacijentima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu pronalazak odgovarajućeg donora.

Donatorsko veče okupilo je mnogobrojne privrednike, ljekare, glumce, muzičare, sportiste, osobe iz javnog života, ali i obične građane koji novčanim sredstvima ili na neki drugi način pomažu da ovaj veliki projekat zaživi.

– Zadovoljni smo kako je prošla donatorska večera, ali to uvijek može biti bolje. Još nemamo konačne podatke o teletonu i koliko je novca na taj način skupljeno, ali moram istaći podršku privrednika i privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona koji su uplatama na račune pomogli ovu veliku akciju. Probudili smo javnost, što nam je jako bitno, i već sada imamo pozive za održavanje sličnih manifestacija u Rogatici, Goraždu, Banjoj Luci, Bihaću i u planu je da se one naprave u narednoj godini. Naša organizacija polako ali sigurno napreduje i drago nam je da nas je podržala Đemila Talić Gabriel, koja je imala sluha za brojne humanitarne projekte u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će njen primjer slijediti i druge uspješne žene iz svijeta biznisa – kaže Indira Durmić, ambasadorica Banke koštane srži u BiH.

Đemila Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels, uspješna poduzetnica i žena koja se u našoj zemlji istakla učešćem u brojnim humanitarnim akcijama naglasila je da je ovaj projekat od velikog značaja za sve građane, te da bi se svi trebali uključiti u ovu jedinstvenu akciju.

– Projekat je jako važan i što više ljudi treba animirati da se pridruže akciji koja će oboljelim ljudima u našoj zemlji, ali i ostalima pružiti mogućnost da se liječe u svojoj zemlji, a ne da idu u inostranstvo. Na taj način smanjili bi se troškovi operacija. Ako uspijemo da ostvarimo pristup svjetskoj banci donatora koštane srži, pruža se mogućnost vršenja transplantacija u Sarajevu, Tuzli i Mostaru- podcrtava Đemila Gabriel, koja je na sinoćnjoj manifestaciji proglašena za počasnu ambasadoricu Banke koštane srži u BiH.

(TI)