Tuzla: Danas počinje manifestacija “Dani slovenačke kulture”

by Tuzla Info
| 15:00

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla u periodu od 23.08 do 29.08.2021. organizuje manifestaciju Dani slovenačke kulture u Tuzli, koja će obuhvatiti 7. Regionalnu likovnu koloniju „Slovenci u Tuzli 2021“, kao i koncert na kojem će nastupiti Ženski pjevački zbor „Slovenčice“ i mladi gitarista, član Udruženja, Armin Ibrahimagić.

Sada već tradicionalna 7. Regionalna likovna kolonija „Slovenci u Tuzli 2021“ biće održana u kreativnom ambijentu Kuće plamena mira, u periodu od 23 do 28. avgusta 2021. godine. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učešće će uzeti deset akademskih i amaterskih umjetnika, koji su porijeklom Slovenci, a dolaze iz BiH i regiona.

 

Ovogodišnji učesnici su:

Ljiljana Čuček, Novo Mesto – Slovenija,

Radmila Jeremić – Čurčin, Beograd- Srbija,

Dragan Gačnik, Zenica- Bosna i Hercegovina,

Ismet Hodžić, Lukavac- Bosna i Hercegovina,

Melada Huseinagić, Tuzla – Bosna i Hercegovina,

Borka Jokić, Tuzla- Bosna i Hercegovina,

Zvonko Ostojić, Kakanj – Bosna i Hercegovina,

Lidija Stehlik, Split – Hrvatska,

Dare Trobec – Maja Sirk, Most na Soči – Slovenija,

Vlatko Zimmer, Tuzla – Bosna i Hercegovina.

Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli jeste druženje učesnika, stvaranje likovnih djela – veduta Tuzle, širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava sa umjetnicima kako iz BiH, Slovenije tako i šire. Likovnu koloniju karakterizira individualni rad umjetnika koji učestvuju u koloniji uz pratnju mentorice Borke Jokić.

Svečano zatvaranja 7 likovne kolonije održati će se u Kući plamena mira, u subotu 28.08.2021. u 19 sati.Uz izložbu slikanastalih na koloniji, svi prisutni će moći uživati u nastupu ŽPZ „Slovenčice“ pod vodstvom dirigentice Samre Ibrahimović, te u muzičkim kompozicijama koje će izvoditi vrsni gitarista prof. Armin Ibrahimagić.

Pozivamo medije i sve zainteresovane građane da svojim prisutvom uveličaju ovogodišnju likovnu koloniju, da dodju u Kuću plamena mira družiti se sa učesnicima likovne kolonije, da prisustvuju stvaranju umjetničkih djela, te da prisustvuju otvaranju izložbe i koncertu zadnjeg dana manifestacije.

7 Regionalnu likovnu koloniju „Slovenci u Tuzli 2021“ su podržali: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovencev zamejstvu in po svetu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, te Grad Tuzla.