Univerzitet u Tuzli: Potpisan trilateralni sporazum sa Goethe Institutom i Univerzitetom iz Jene

by nedim
| 21:31

U cilju jačanja interinstitucionalne saradnje, u četvrtak 06.12.2018. godine, u Sali za sjednice Rektorata Univerziteta u Tuzli potpisan je prvi trilateralni sporazum ovog tipa u okviru ove visokoškolske institucije.

U ime domaćina sporazum je potpisala prof.dr. Nermina Hadžigrahić, u ime Goethe-Instituta potpisnica je voditeljica Jezičkog odjela dr. Alexandra Mittler dok je u ime Friedrich Schiller Univerziteta iz Jene sporazum potpisao profesor Bernd Helmbold.

„Univerzitet u Tuzli se i na ovaj način uklapa u program cjeloživotnog učenja kojemu ćemo težiti i u narednom periodu“, istakla je rektorica Univerziteta u Tuzli dr.sc. Nermina Hadžigrahić.

Dr.sc. Meliha Hrustić, profesorica njemačkog jezika i književnosti na Univerzitetu u Tuzli istakla je značaj sporazuma: 
„Odsjek za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli pokreće novi master program iz oblasti Metodike nastave njemačkog jezika. Ovaj program predstavlja novitet na našem akademskom prostoru budući da će se izvoditi u kooperaciji Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Jeni (Savezna Republika Njemačka), koji posjeduje jedan od najrazvijenijih studijskih programa iz oblasti Metodike nastave njemačkog jezika kao stranog jezika u Njemačkoj, te Goethe-Instituta iz Sarajeva. Studentima će na taj način biti omogućen pristup najsavremenijim teorijskim naučnim i stručnim saznanjima iz pomenute oblasti, a kroz saradnju sa Goethe-Institutom studenti će pored teorijskih imati jedinstvenu priliku da kroz ovaj master program skupe i potrebna praktična iskustva i saznanja“.

„Želimo proširiti saradnju i u ovom dijelu Evrope. Ciljna grupa master programa nisu samo studenti I ciklusa nego i uposleni nastavnici njemačkog jezika i književnosti koji će imati priliku da pohađaju dodatni strukovni studij koji je integriran u novi master program te će kroz to dobiti svojevrsnu priliku za stručno usavršavanje za što će dobiti certifikat“, rekla je Alexandra Mittler, direktorica Jezičkog odjela i zamjenica direktora Goethe Instituta.

Krajnji cilj je uspostava zajedničkog programa u okviru trilateralne saradnje, kako bi polaznici dobili diplomu koja će biti priznata na akademskom prostoru cijele Evrope.

„Imamo potpisane sporazume sa mnogim visikoškolskim institucijama diljem svijeta, ali ovo je prva trilateralna saradnja sa jednim Univerzitetom u jugoistočnoj Evropi. Didaktika i metodika njemačkog jezika biće u fokusu našeg obrazovanja, obzirom da je to specijalnost Friedrich Schiller Univerziteta u Jeni“, rekao je profesor Bernd Helmbold, predstavnik Univerziteta iz Jene.

Značaj ovog projekta za Univerzitet u Tuzli je veliki budući da se radi o projektu u kojeg su uključene međunarodne institucije što će i profesorima i studentima olakšati pristup najnovijim naučnim i stručnim informacijama – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.