Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

četvrtak, 06 Decembar 2018 13:06

Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzla: Oštra reakcija na objavu Javnog poziva za dodjelu jednokratne novčane pomoći

0612 reagovanje

Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzla  najoštrije osuđuje objavu Javnog poziva za dodjelu jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji, jer za nas je neprihvatljivo da se ovim Javnim pozivom onemogućava dodjela jednokratne pomoći za sve nezaposlene demobilisane borce mlađe od 57 godina, a koji  po svim relevantnim procjenama čine više od 70 % od ukupnog broja boračke populacije - saopšteno je iz Koordinacije.

“ Ovakav način raspodjele sredstava izazvao je ogromno razočarenje i  bijes najvećeg dijela boračke populacije što za posljedicu može imati daljnju eskalaciju opravdanog nezadovoljstva naših saboraca kojima je onemogućena dodjela ovog vida pomoći. Zahtijevamo da se svim nezaposlenim pripadnicima boračke populacije bez obzira na starosnu dob omogući dodjela jednokratne pomoći,jer ako se nismo za vrijeme agresije dijelili po starosnoj dobi ne želimo da nas danas, kada smo odbranili BiH bilo ko djeli po tom ili nekom drugom osnovu.

Ono što daje dodatnu težinu ovoj neprimjerenoj diskriminaciji najvećeg dijela boračke populacije je činjenica da su svoju saglasnost i odobrenje za izglasavanje jedne takve odluke dali Federalni borački savezi koji su svojim aminovanjem ovakve odluke još jednom pokazali njihov besramni odnos prema najugroženijim pripadnicima boračke populacije.

Zbog njihovog sramnog čina Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzla zahtjeva od čelnih ljudi Federalnih boračkih saveza da odmah podnesu ostavke čime bi dokazali da im je prije svega stalo do interesa boračke populacije, a ne do privilegija koje trenutno uživaju.

Da je kod njih postojao i trun odgovornosti i morala svoje ostavke bi ponudili onog momenta kada Zakon o pravima boraca nije izglasan u Parlamentu, ali kako do tih ostavki nije došlo tada, čisto sumnjamo da će oni svoje ostavke ponuditi i zbog njihovog aminovanja ove odluke kojom je diskriminisan ogroman broj nezaposlenih demobilisanih boraca.

Koordinacija boračkih organizacija Grada Tuzla poziva Vladu F BiH i Ministarstvo za boračka pitanja da po hitnoj proceduri omoguće izmjenu Javnog poziva  za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica za 2018. godinu, na način da se omogući dodjela jednokratne pomoći za sve nezposlene demobilisane borce – poručuju iz Koordinacije.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu