Premijera predstave „ PAT“ Pozorišta mladih Tuzle: Obrađena tema samonasilja

by admin2
| 11:07

U okviru projekta “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” kojeg implementira Udruženje “Vive Žene” Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a kojeg finansira Evropska unija, u Tuzli će 10. decembra premijerno biti prikazana nova pozorišna predstava pod nazivom “PAT”.

Radi se o specifičnoj predstavi jer obrađuje temu samonasilja, odnosno samopovređivanja. U njoj učestvuje tridesetak djece i mladih, a neki od njih imaju i lično iskustvo kada je riječ o samopovrijeđivanju.

– Ta predstava je za nas jedan novi pomak u razmišljanju i sretni smo što je ona dio programa “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja”. Također smo zadovoljni sa saradnjom sa Udruženjem građana “Vive Žene”, kazao je Adnan Mujkić, potpredsjednik Pozorišta mladih Tuzle.

Scenarij za predstavu je nastao kao rezultat dramskih radionica tokom 2018. godine, kazala je Dženana Pačariz, rediteljica predstave.

– To su radionice na temu nasilja, a na ovoj predstavi smo radili od mjeseca jula. Izvršili smo selekciju nekoliko grupa koje su dio ovog projekta i na koncu smo odabrali grupu od 30 mladih ljudi, koji su zajedno s nama kreirali scenarij za predstavu “PAT”. Na samom početku rada smo pričali sa mladima o kojim bi ono zapravo temama željeli razgovarati odnosno koje bi teme voljeli obrađivati kroz pozorišnu predstavu. U razgovoru s njima mi smo ostali poprilično iznenađeni njihovim odabirom tema. To je tema samonasilja odnosno samoozljeđivanja. To je fenomen o kojem smo svi čitali na internetu, ali nismo vjerovali da je to toliko rasprostranjeno na našim prostorima. Međutim, lična iskustva naših polaznika govore da jeste, a osim toga oni poznaju mnogo svojih vršnjaka koji su pribjegavali samoozljeđivanju – istakla je Pačariz.

Predstava će biti prikazana 10.decembara u 19 i 21h u dvorani Kaleidoskop.

Informacije/rezervacije: 061 365 600
Predstava je za uzrast iznad 12 godina.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.