Naziru se pozicije unutar kantonalne vlasti: Premijer i šest resora za SDP u Tuzli

by admin2
| 8:50

Iako vlast ni zvanična koalicija još nisu formirani u Tuzlanskom kantonu, poznato je da će SDP dobiti poziciju premijera i šest ministarstava, što će ovoj partiji dati i većinu u izvršnoj vlasti. Ovo je za Oslobođenje potvrdio predsjednik KO SDP-a Enver Bijedić, ne želeći da govori o pojedinačnim kadrovskim rješenjima.

– Nismo uopšte razgovarali o tome šta će kome pripasti niti smo se dotakli personalnih rješenja. Ono što mogu reći jeste da će SDP imati premijera i šest ministarstava. O svemu ostalom ćemo se dogovarati kasnije, kaže Bijedić.

Predstavnici svih pet stranaka – SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH – dostavili su programske ciljeve, koji su manje-više usklađeni sa okvirnim sporazumom koji je pet stranaka potpisalo neposredno pred održavanje konstituirajuće sjednice Skupštine TK-a prije 16 dana.

– Još je rano govoriti o tome kako će proći usklađivanje ciljeva, ali sigurno je da ćemo nakon toga ići u dalje procese koji će definisati odnose unutar bloka. Ono što je stav DF-a u ovom trenutku, a što se odnosi na poziciju premijera, jeste da to mora biti najstručniji i najkompetentniji od svih kandidata unutar bloka, bez obzira na to o kojoj stranci se radi, kazao je poslanik DF-a u novom sazivu Skupštine Mahir Mešalić.

Od kantona u kojem su poslanici prvi preuzeli mandate, TK polako postaje kanton u kojem se stvari odvijaju vrlo sporo, iako se praktično više od mjesec zna da će upravo ovih pet stranaka činiti većinu sa 19 poslanika.

Kašnjenje u formiranju koalicije dovelo je i do probijanja zakonskih okvira za konstituisanje zakonodavnih tijela, na što je upozorilo i nekoliko nevladinih organizacija. Bijedića to ne zabrinjava, te govori kako je gore da se dođe do lošeg nego do sporog rješenja.

– Oni koji kritikuju što kasnimo, više bi kritikovali da sve ovo odradimo loše. Želimo temeljito riješiti odnose unutar bloka i ne ponoviti ono što je SDP imao u periodu 2010-2014. godina, kada smo imali neke usmene dogovore koji se nisu mogli ispuniti, podsjeća Bijedić.

Ako SDP bude insistirao na poziciji premijera i šest ministarstava, ostaje još šest resora koji bi morali biti podijeljeni između četiri stranke, od kojih DF ima tri, a ostale po dva poslanika u zakonodavnoj većini.

(TI/Oslobođenje, Miren Aljić)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.