Završen “Salines Spirit Fest”: Žiri proglasio najbolje rakije

by nedim
| 17:30

Edukativnim dijelom i predavanjima, koja su održana u subotu završen je Salines Spirit Fest. Ovogodišnji festival ponudio je dva dana druženja, razmjene iskustava ali i novih poslovnih prilika, te je “stavio” Tuzlu na kartu bitnih dešavanja kada se radi o voćnim rakijama i žestokim alkoholnim pićima.

Podsjetimo preko 30 izlagača je u petak (30.11.) izložilo svoje proizvode u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla. Više stotina posjetilaca bilo je u prilici da degustira probrane rakije i žestoka alkoholna pića iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH, te vrhunske specijalitete od mesa i najbolje sireve sa Balkana.

U edukativnom dijelu festivala koji je održan u subotu o značaju sorte šljive “crvena ranka” za cijeli region, govorio je Dejan Veljović iz kompanije Rakija iz Rakije dok su profesori Nermina Spaho i Predrag Vukosavljević održali predavanja o značaju fermentacije u proizvodnji voćnih rakija te određivanju alkohola, destilacija i sazrijevanju voćnih rakija.

Inače dan ranije žiri u sastavu : – Predrag Vukosavljević (predsjednik) profesor na poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Beograd; dr.Nermina Spaho Tehnološki fakultet Univerzitet Sarajevo i Miroslav Knežević enolog destilerije Hubert 1926, je ocjenio i dodijelio priznanja za 75 voćnih rakija i jakih alkoholnih pića koja su stigla na uzorkovanje. Uzorci su razvrstani u tri kategorije i to: rakije od šljive, ostale voćne rakije i jaka alkoholna pića.

U prvoj kategoriji Sejan Omeragić je osvojio III mjesto, drugo je pripalo Ivi Andriću Lužanskom dok se rakija iz Vareša koju je poslao Mladen Franjić najviše svidjela žiriju.

U II kategoriji 3. mjesto je zauzeo HEPOK sa svojom Lozom, drugi je bio Ivo Andrić Lužanski, dok je najviše bodova osvojio BOVIN premium rakija. U kategoriji “Jakih alkoholnih pića” treća pozicija je pripala Hercegovina produktu za liker Orahovača, drugo mjesto je osvojio Monogram sa svojim voćnim likerom od dunje, dok je najviše bodova osvojio liker Chery Extra kompanije Hercegovina produkt.

Nakon što su se sabrale sve ocjene žiri je proglasio i Apsolutnog pobjednika Salines Spirit Festa, a to je BOVIN premium rakija.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.