Vlada TK o GIKIL-u: Upravljačkim strukturama dati rok od šest mjeseci za uklanjanje nedostataka

by nedim
| 14:06

Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj Ministarstva privrede o aktivnostima Vlade Tuzlanskog Kantona i Ministarstva privrede u vezi poslovanja GIKIL-a u 2018. godini.

Ovom prilikom Vlada Tuzlanskog kantona, s ciljem traženja rješenja za nagomilane probleme u GIKIL-u s akcentom na traženje mogućnosti da ova fabrika nastavi poslovanje u okviru zakonskih obaveza te pribavljanja nove okolišne dozvole, daje podršku prijedlozima Sindikalne organizacije „Global Ispat Koksna Industrija” d.o.o. Lukavac da se upravljačke strukture kompanije (Uprava i Nadzorni odbor) pismeno obavežu i donesu odgovarajuće odluke da će u roku od 6 mjeseci planski otkloniti i sanirati sve nedostatke utvrđene nalozima FUZIP, za što će u skladu sa navedenim, obezbjediti i neophodnu novčanu investiciju.

Da Vlada FBiH na osnovu pismene garancije Kompanije, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, kod FUZIP izdejstvuje odgađanje izvršenja Rješenja o obustavi rada GIKIL-a, a da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH ubrza proceduru izdavanja nove okolinske dozvole, ili da predloži privremeno rješenje izdavanja okolinske dozvole koja bi značila i početak implementacije obaveza navedenih u Zahtjevu za okolinsku dozvolu.

Nakon što se obezbijedi realizacija svega navedenog Federalna uprava za inspekcijske poslove treba da vrši intezivan nadzor nad provođenjem i realizacijom utvrđenih nedostataka. Sindikalna organizacija GIKIL-a, sa svojim cjelokupnim kapacitetom, se obavezuje da će biti aktivan učesnik realizacije svega predhodno navedenog, navodi se u današnjem zaključku Vlade Tuzlanskog kantona – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.