U Tuzli promovisana knjiga i CD “Daroga za Katmandu”, autora Dinka Delića

by nedim
| 19:16

U Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla sinoć, sinoć je održana promocija knjige i CD-a “Daroga za Katmandu”, autora Dinka Delića.

Knjiga i CD Dinka Delića, pod nazivom „Daroga za Katmandu“ objavljeni su 2020.godine, kod izdavačke kuće Repro-Karić iz Tuzle. Pogovor je napisao Arsen Dedić, a recenzenti su bili Julijana Matanović i Amir Misirlić.

Pjesme sa ovog CD-a pisane su i komponovane u periodu od 1975. do 2005.godine. Snimanje pjesama rađeno je u studiju Nedima CJ Hadžića – „Pirana“ u Tuzli, a notne zapise pripremio je Dragan Divjak, profesor u Srednjoj muzičkoj školi „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla.
Daroga za Katmandu je treća knjiga ovog kreativnog umjetnika, a prve dvije su zbirka pjesama Opljačkani sarkofag (1998.) i Bosanska knjiga mrtvih (2001.).

Multimedijalni projekat „Daroga za Katmandu“ sastoji se od zbirke Dinkovih pjesama i muzičkog CD-a, za koji je ilustracije radio Bojan Bahić iz Los Angelesa, koji je po ocu, porijeklom iz Gradačca.

„Daroga“ je inače ruska imenica koju prevodimo kao put, a Dinko se, kao što je zabilježio Amir Misirlić, u svom osvrtu na knjigu, poigrao u nazivu knjige i spojio glavni grad Nepala – Katmandu (kao mjesto hodočašća zapadnog hipi svijeta) sa ruskim jezikom, što je samo po sebi već vrlo neobično.

Promotor knjige bio je prof. dr Nedžad Ibrahimović, a moderatorica Maja Hodžić, PR Centra za kulturu Tuzla.