580 novih naslova: Gradonačelnik Tuzle poklonio knjige NUB “Derviš Sušić”

by admin2
| 14:03

Danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla upriličeno potpisivanje Ugovora o poklonu između direktorice Biblioteke Mirne Trifković i Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle.

Gradonačelnik Imamović tokom ove godine poklonio je Biblioteci 562 knjige i 18 periodičnih publikacija. Gradonačelnik je i ranije poklanjao Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla knjige iz svoje porodične biblioteke i to 2005. godine 477 naslova i 2012. godine 267 naslova, što je skupa sa poklonom iz ove godine 1324 naslova.

“Knjiga je čuvar kulture. Ljudi se boje samoće, a samoća daje kao dar, mogućnost čitanja knjiga. Moja porodična biblioteka uvijek ima negdje oko četiri hiljade knjiga. S godinama se pojavi jedan broj knjiga koje niko ne čita od mojih ukućana. Tako da sam ja 2005. godine, iz porodične biblioteke, poklonio Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić”, 422 knjige i 55 periodičnih publikacija. Onda sam, osam godina poslije, 2012. godine isto tako poklonio 250 knjiga i 17 periodičnih publikacija. Ove 2018. godine poklonio sam 562 knjige i 18 publikacija, što je ukupno, do sada, 1234 knjige i 90 periodičnih publikacija. Bolje će te knjige dostupne građanima nego u mom stanu i to je razlog zašto ih poklanjam biblioteci. Pozvao bih i druge građane Tuzle da poklone svoje knjige Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić”. Ovo je naša zajednička biblioteka, narodna biblioteka, naša zajednička knjižnica”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Riječ je o zaista vrijednoj knjižnoj građi iz različitih oblasti: opće osnovne znanosti, društvene znanosti, primjenjene znanosti, književnosti, arhitekture, historije i drugih.

Direktorica Biblioteke zahvalila se gradonačelniku Imamoviću na ovoj donaciji kazavši pri tome da je gradonačelnik Imamović dugogodišnji prijatelj Biblioteke i da podržava rad i aktivnosti ove ustanove.

“Ovaj značajni poklon je od velike koristi za Biblioteku, a posebno za njene korisnike. Obzirom da su novčana sredstva za nabavku knjižnog fonda skoromnija posljednih godina, ovo je ujedno i odličan primjer očuvanja Biblioteke, kao jedne od značajnijih institucija kulture Grada Tuzle, stoga se zaista može reći da ovaj poklon nije samo poklon Biblioteci, nego i građanima grada Tuzle i Tuzlanskog kantona koji redovno posjećuju našu Ustanovu i koji se zajedno sa nama istinski raduju kada se na policama naše Biblioteke nađu i novi naslovi”, kazala je direktorica biblioteke Mirna Trifković.

Ovom prilikom direktorica je gradonačelniku Imamoviću uručila zahvalnicu i člansku kartu Biblioteke, kazavši da će mu u narednom periodu biti dodijeljen status počasnog člana ove ustanove.

(Tuzlainfo.ba)