Grad Tuzla: Predstavljen projekat “Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzli”

by admin2
| 8:15

Konferencija za medije, tokom koje su najavljene aktivnosti planirane u projektu “Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzli”, a koji je podržan od strane Evropske unije i Vijeća Evrope, održana je u ponedjeljak, 03. decembra, u zgradi Gradske uprave.

Na početku konferencije prisutnima se obratio Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

“ Ovaj projekat započet je idejom Komisije za pitanja nacionalnih manjina Gradskog vijeća Grada Tuzle, u kojoj participiraju predstavnici svih nacionalnih manjina grada, Slovenci, Makedonci, Talijani, Romi i Albanci. Promocija nacionalnih manjina je projekat koji će se realizovati u tri faze.

Prva faza su predavanja, koja će se realizovati u pet osnovnih škola na području Tuzle. Kroz 30 časova u školama, za šta su odabrani adekvatni predstavnici navednih nacionalnih manjina, biti će predstavljeni jezik, kultura, tradicija i običaji nacionalnih manjina koje žive na području grada Tuzle. Druga planirana aktivnost definisana je obilježavanjem Dana nacionalnih manjina, koja je planirana u januaru 2019. godine. Treća aktivnost predstavlja završni čin kada će se prezentovati nacionalne kuhinje naših sugrađana, iz nacionalnih manjina i promocija publikacije o nacionalnim manjinama grada Tuzle. To je predviđeno u martu 2019. godine do kada bi trebao biti završen i dokumentarni film o nacionalnim manjinama grada Tuzle, izjavio je Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Svrha projekta “Promocija nacionalnih manjina u gradu Tuzli” je promocija kulture, običaja, jezika nacionalnih manjina na području Grada Tuzla.

“Želim da napomenem da je, od prije dvije godine u budžetu Grada Tuzla, na moju inicijativu odvojena posebna budžetska stavka, u visini od 12.000,00 konvertibilnih maraka za druge nacionalne manjine, za njihove aktivnosti koje provode u gradu Tuzla. Kao vijećnik u Gradskom vijeću, ja nisam predstavnik samo Romske nacionalne manjine, nego sam predstavnik svih nacionalnih manjina koje žive u gradu. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine, 10,06% građana Tuzle nije se izjasnilo kao konstitutivni narod. Ta činjenica govori da moramo što više ulagati i raditi sa nacionalnim manjinama, tj sa osobama koje se nisu izjasnile kao konstitutivni narod.

Siguran sam da će ovo biti praksa za naredne godine i projekte koji će doprinijeti još boljoj integraciji svih nacionalnih manjina u Tuzli. Tačno je to da nacionalne manjine imaju jako dobar status u Tuzli, ali mi i dalje želimo zajednički raditi kako bi taj status poboljšali. Vrijednost ovog projekta je 10.000,00 eura, koji Grad Tuzla sufinansira sa hiljadu eura. Radimo na tome da u narednom periodu imamo zajedničke prostorije, koje bi koristila udruženja nacionalnih manjina i na taj način doprinijeli efikasnijem radu”, istakao je Nedžad Jusić, vijećnik Gradskog vijeća i predsjednik Komisije za zaštitu prava nacionalnih manjina Grada Tuzle.

U navedenom projektu učestvuje i zajednica građana makedonskog porijekla koji žive u Tuzli.

“Makedonska zajednica je jako mala u Tuzli i ovo nam je šansa da se predstavimo i učenicima u školama pričamo o našoj lijepoj državi. Ja u Tuzli živim devet godina i mogu da kažem da je ovo moj drugi rodni grad. Nikada nisam osjetila nikakvu podjelu i ništa što bi me klasificiralo kao građanina drugo reda”, navela je Violeta Jova predsjednica Udruženja građana makedonskog porijekla “Zajedno”.

I zajednica građana Slovenačkog porijekla sudjeluje u realizaciji ovog projekta.

“Moji korijeni su duboko u srcu ali sam ja svoj životni vijek proživjela ovdje, odradila ovdje i dala sve što sam mogla jer sam bila i prosvjetni radnik, sada sam u penziji. Ovo je moj grad i moja država BiH. Ali negdje duboko u srcu je i moja Štajerska, moj Tirol, moje majke. Ne osjećam se kao nacionalna manjina, ali želim da se ti običaji i ta kultura malo više osjete u ovom gradu. Od samog početka sam članica slovenačkog udruženja u Tuzli, izjavila je Magdalena Avdić iz Udruženje građana Slovenačkog porijekla.

Grad Tuzla jedan je od pet gradova/opština u Bosni i Hercegovini, u kojima se, kroz individualne projekte, provodi krovni projekat Vijeća Evrope pod nazivom “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini”, kojeg finansiraju Evropska Unija i Vijeće Evrope, u okviru programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku – saopšteno je iz Gradske uprave.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.