Delegacija Vlade TK posjetila Srebrenik: Razvoj kao zajednički interes

by nedim
| 21:28

U okviru prakse obilaska gradova i općina na području Tuzlanskog kantona danas je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Kadrijom Hodžićem, posjetila Srebrenik. Težište prve posjete ovoj lokalnoj zajednici bilo je na nekoliko prioritetnih projekata, kojima Vlada TK nastoji uravnotežiti razvoj i raditi na dobrobiti svih građana Tuzlanskog kantona. Sastanku su, pored ministra finansija Vedrana Lakića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja Hamze Bešića, ministra za boračka pitanja Fedahije Ahmetovića, ministra za kulturu, sport i mlade Zlatana Muratovića i savjetnika, kao domaćini prisustvovali predstavnici gradske uprave i Gradskog vijeća Srebrenika.

„Grad Srebrenik je u središtu regionalnog ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona, koji ova Vlada zagovara, i u čije ime smo za ovu godinu predvidjeli transfere od milion i 340 000 KM“, kazao je ovom prilikom premijer Hodžić.

Sastanak je bio prilika da se detaljnije razgovara o ulaganjima u putnu, kanalizacionu i vodnu infrastrukturu, dogradnju Općinskog  suda u Srebreniku,  socijalna stanovanja i čitav niz infrastrukturnih projekata koje je, rečeno je ovom prilikom, Vlada TK putem resornih ministarstava planirala realizirati u Gradu Srebreniku.

„Ono što je primarno i što je bio dogovor na današnjem sastanku da se posebno posvetimo nekoliko projekata za koje smatramo da su važni i za Srebrenik i za cjelokupni TK, a to je ova putna infrastruktura“, rekao je premijer Hodžić naglašavajući da „u tom kontekstu govorimo o rekategorizaciji nekoliko lokalnih puteva u regionalne. O vrlo važnom projektu autoceste Tuzla – Brčko -Orašje, gdje značajna trasa prolazi kroz Srebrenik. Ovo je bila prilika da počnemo razgovore gdje bi ta trasa bila locirana.“

Putna deblokada građana TK i mogućnost da se izgradnjom brze ceste ubrza razvoj gradova okruženja zajednički je interes, rečeno je ovom prilikom, i naglašeno da je neophodno ujedinjeno nastupiti i zajedničkim naporima praviti javno zagovaranje prema Vladi FBiH .

Pozitivno iznenađen stavom Vlade TK prema lokalnim zajednicama kada je u pitanju uravnotežen razvoj i rješavanje problema koji su bitni za građane TK gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović kazao je da su kao domaćini delegirali veoma bitne teme za građane Srebrenike među kojima je i iskorištenje kapaciteta i stavljanja u funkciju poslovne zone Brezje kao jednog od najbitnijih poslovnih agregata Srebrenika.

Delagacija Vlade posjetila je i lokalitet Okresanice na Majevici gdje se gradi sportsko- rekreativni kompleks i Stari grad Srebrenik – Gradinu.