Za ljubitelje rekreacije i šetnje: Na Ilinčici postavljena prva mapirana sportsko-rekreaciona staza

by admin2
| 13:45

Realizacijom projekta „Edukujmo mlade-Oživimo Ilinčicu“ koji sprovodi Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ u saradnji sa Vijećem mladih Grada Tuzla i Gradom Tuzla, na brdu Ilinčica u Tuzli je izvršeno postavljanje putokaza i mapiranje prve staze za šetanje, rekreaciju i bavljenje fizičkom aktivnošću.

Staza svoj uspon započinje u naselju Kula koje se nalazi u podnožju brda i vodi do vrha Ilinčice odnosno do mjesta gdje se nalazi ugostiteljski objekat i dva parka sa spravama za vježbanje.

Staza se zatim nastavlja ka naselju Orašje i spušta prema gradu sve do raskrsnice u naselju Zlokovac kod Elektrodistribucije.

Iz Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ su na ovaj način željeli ukazati na značaj i potencijal poznatog tuzlanskog izletišta, podići svijest o važnosti očuvanja prirode, a što je najvažnije motivisati primarno mlade, ali i sve građane Tuzle na bavljenje sportom i rekreacijom.

Treniranjem, šetanjem i boravkom u prirodi  na brdu Ilinčica građani Tuzle mogu značajno unaprijediti svoje psiho-fizičko zdravlje i potpuno besplatno se baviti zdravom fizičkom aktivnošću.

Interaktivni putokazi koji su postavljeni informišu građane gdje se nalaze lokacije poput vidokovca, parka sa spravama za vježbanje, šumske staze za šetanje i imaju za cilj pored ranije navedenog da dodatno približe već postojeće resurse kojima raspolaže Ilinčica.

(Tuzlainfo.ba)