Sastanak predstavnika KO SDP Tuzla i Sindikalne organizacije GIKIL-a: ‘Sačinjen plan oporavka kompanije’

by admin2
| 9:51

Predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla mr.sci. Enver Bijedić primio je u petak šestočlanu delegaciju Sindikalne organizacije kompanije GIKIL iz Lukavca.

Ovom prilikom predstavnici Sindikata su informisali o novonastaloj situaciji u kompaniji GIKIL koja je prouzrokovana Rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) o obustavi rada ove kompanije. Ne sporeći opravdanost donošenja ovakve odluke istaknuta je činjenica da se istom ugrožava oko hiljadu radnih mjesta, ali i sama budućnost kompanije čijim prestankom rada bi se otvorio proces zahtjeva za obeštećenje indijskih suvlasnika u vrijednosti više stotina miliona KM.

˝Imajući u vidu činjenicu da je poslovanje u ovom momentu stabilno uz vrlo optimistične prognoze za naredni period te da suvlasnici kompanije nikada ozbiljnije nisu shvatili potrebu za ulaganjem s ciljem otklanjanja uočenih nedostataka u tehnološkom procesu, na preporuku Envera Bijedića prihvaćene su smjernice za daljnje postupanje Sindikalne organizacije GIKIL-a, kako bi se stvorila mogućnost za prolongiranje termina obustave rada kompanije:

Da se upravljačke strukture kompanije (Uprava i Nadzorni odbor) obavežu pismenim putem i neophodnim odlukama da će u roku od 6 mjeseci planski otkloniti i sanirati sve nedostatke utvrđene nalozima FUZIP, za što će, u skladu sa navedenim, obezbijediti i neophodnu novčanu investiciju.

Da Vlada Federacije BiH na osnovu pismene garancije Kompanije, navedene u tački 1, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, kod FUZIP izdejstvuje odgađanje izvršenja Rješenja o obustavi rada GIKIL-a.

Da Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH ubrza proceduru izdavanja nove okolinske dozvole, ili da u skladu sa prethodno navedenim u tačkama 1. i 2., predloži privremeno rješenje izdavanja okolinske dozvole koja bi značila i početak implementacije obaveza navedenih u Zahtjevu za okolinsku dozvolu.

Nakon što se obezbijedi realizacija svega nevedenog u tačkama 1., 2., i 3., da FUZIP vrši intenzivan nadzor nad provođenjem i realizacijom utvrđenih nedostataka˝, saopšteno je iz SDP-a.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.