U povodu Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a: Ulična kampanja u Tuzli

by admin2
| 17:34

U povodu 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Udruženje „Zemlja djece u BiH“ „Budi muško klub“ Tuzla u saradnji sa Klinikom za zarazne bolesti UKC Tuzla, Savjetovalište DPST(dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje) sutra organizuje uličnu kampanju s ciljem podizanja svijesti o ličnoj odgovornosti i motivaciji javnosti za prevazilaženje predrasuda i stigme kada je u pitanju testiranje na HIV.

Podjelom info letaka i prezervativa sa simboličnim porukama „I tebe se tiče“ i „Budi muško brini za oboje“, želimo podići svijest javnosti o koristi edukativnih i preventivnih programa i testiranja na HIV – ističu iz Udruženja ” Zemlja djece”. Akcija će se održati u centru grada kod sata od 12h do 13h.

Osim toga, sutra će Savjetovalište Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla pružati usluge cjelodnevnog (24-satnog) testiranja brzim testovima ( besplatno, anonimno i dobrovoljno) na HIV, HBV i HCV.

Aktivnosti su organizovane u skladu sa globalnim ciljem u kojem je Zajednički program UN-a za HIV (UNAIDS) pozvao sve zemlje da do 2020.g. postignu cilj: 90% zaraženih osoba je dijagnosticirano, 90% dijagnosticiranih uzima antiretrovirusne lijekove i 90% liječenih ima nemjerljivu viremiju.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.