IC Lotos Tuzla: Osobe sa invaliditetom su najisključeniji građani BiH

by admin2
| 13:48

Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla u povodu 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zajedno sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom sa područja TK, u ponedjeljak u Kristalnoj sali hotela Tuzla sa početkom u 11:00 sati organizuje tradicionalni prijem za predstavnike institucija vlasti, medija, javnog i kulturnog života i druge građane Tuzlanskog kantona.

Od 1992. godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom se odlukom Ujedinjenih Nacija svake godine 03. decembra obilježava širom svijeta.

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom za 2018 godinu je: “Osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguravanje jednakosti i uključenosti”.

Ova tema je usmjerena na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, jednak i održiv razvoj zacrtan dokumentom održivih razvojnih ciljeva 2030.

Odnosi se na stvaranje uslova za procese transformacije iznesene u Agendi za održivi razvoj 2030. Agenda 2030 daje obećanje da “nikog neće ostaviti po strani”.

Osobe sa invaliditetom, kao i korisnici i agenti promjene društva, mogu ubrzati procese prema inkluzivnom i održivom razvoju i promovisati izdržljivo društvo za sve, uključujući potpuno dokidanje siromaštva u svijetu, smanjenje rizika od nepogoda i humanitarnih aktivnosti, kao i urbanog razvoja.

Vlade, osobe sa invaliditetom i organizacije koje ih predstavljaju, akademske institucije i privatni sektor trebaju zajednički raditi kako bi postigli Ciljeve održivoga razvoja – poručuju iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.