Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla: Otvorena Ambulanta za hematologiju i onkologiju

by admin2
| 17:32

Svečanom ceremonijom danas je na Klinici za dječije bolesti otvorena Ambulanta za hematologiju i onkologiju – saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

Ambulantu su zajedničkim snagama rekonstruisali i adaptirali Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Medical Park grupacija bolnica iz Turske i Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Prema riječima načelnika Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, dr. med.sc. Edina Husarića, vrijednost projekta je oko 30 000 KM.

“Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla je ovim projektom zaokružila kompletnu priču kada su u pitanju djeca sa malignim oboljenjima, u smislu postavljanja dijagnoze, primjene lijekova i hemoterapije”, rekao je dr. Husarić koji je istakao da se u Federaciji Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou otkrije između 50 i 55 novih slučajeva malignih oboljenja kod djece, a da je jedna trećina oboljelih upravo sa Tuzlanskog kantona.

Direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, Fikret Kubat je istakao da je riječ o jednom u nizu projekata koje je ovo Udruženje imalo u saradnji sa UKC-om Tuzla, te da im je cilj bio prilagoditi prostor i ambijent potrebama djece oboljele od raka.

Prof. dr. Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla u svom obraćanju je istakao da Klinika za dječije bolesti u posljednjem periodu intenzivno radi na zanavljanju opreme i kadra.
“S ponosom mogu kazati da smo mi zanovili kadar, te popunili sistematizaciju ljekarskog kadra, koji treba da radi u ovoj ustanovi. Zanovili smo opremu u projektu koji je završen prije godinu dana, a sada u jedinici intenzivne njege imamo deset respiratora i osam inkubatora. Također, smo otvorili novu operacionu salu. Nama je briga o dječijem zdravlju najvažnija i mi na ovome nećemo stati, nastavit ćemo sa projektima i nadam se da ćemo realizaciju kompletnog projekta renoviranja Klinike za dječije bolesti završiti u 2019. godini”, rekao je prof. dr. Hotić.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.