Konstituirajuća sjednica PD Parlamenta FBiH: Uručeni certifikati zastupnicima

by admin2
| 13:14

Novoizabranim zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uručeni su mandati i dodijeljeni certfikati na današnjoj konstituirajućoj sjednici federalnog organa zakonodavne vlasti.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović rekao je da vjeruje kako će izabrani zastupnici opravdati povjerenje koje su im dali glasači izražavajući nadu i da će parlamentarci raditi u skladu s očekivanjima građanima.

On je novoizabrane zastupnike podsjetio i da Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH do 6. decembra 2018. godine moraju dostaviti izjavu o imovinskom stanju, nakon čega su zastupnicima dodijeljeni certifikati.

Na dnevnom redu današnje sjednice je bio izbor privremenih komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to Mandatno-imunitetske, Komisije za izbor i imenovanja te Administrativne komisije.

Blok lijevih stranaka koji čine Demokratska fronta, Naša stranka i Socijaldemokratska partija (SDP), zajedno sa Savezom za bolju budućnost najavio je da će na današnjoj sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva tog Doma.

Prema trenutnom stanju predsjedavajući bi najvjerovatnije trebao biti iz SDP-a.

Od ukupno 98 mjesta, najviše (27) osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest zastupnika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Zastupničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(TI/Klix.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.