NG “Prijatelji željeznice” Tuzla: Tražimo uspostavljanje željezničkog saobraćaja u TK

by Tuzla Info
| 9:10
2811 voz
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom potpisanog sporazuma između Željeznica Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo o proširenju ponude prijevoza putnika željeznicom u Kantonu Sarajevo, obraćamo se javnosti slijedećim saopćenjem:

Prije svega čestitamo ministarstvu saobraćaja i Vladi kantona Sarajevo što su prepoznali brojne prednosti prijevoza putnika željeznicom. Također, čestitamo Željeznicama Federacije BiH koje su dosadašnja tri dnevna polaska putničkog voza za Hadžiće, proširile za dodatnih šest polazaka (ukupno 9).

A, podsjećamo da od 14. decembra 2019. godine Tuzlanskim kantonom ne saobraća ni jedan putnički voz, čime je stogodišnja tradicija prijevoza putnika željeznicom u ovom najmnogoljudnijem dijelu BiH prekinuta. Od 2012. godine kada su ukinule putnički voz na relaciji Tuzla-Brčko-Tuzla, Željeznice Federacije BiH su sve putničke vagone iz Tuzle povukle ka Sarajevu i do danas ih nisu vratile. Naime, jedini relikt putničkog željezničkog saobraćaja u Tuzli bio je putnički voz Tuzla-Doboj-Tuzla koga su do kraja 2019. godine održavale Željeznice Republike Srpske.

Pozivamo Željeznice Federacije BiH da iz prihoda teretnog željezničkog saobraćaja koji se preko 50% ostvaruje na Tuzlanskom kantonu, uvedu i održavaju minimalno jedan par vozova na TK.

Tražimo od Vlade Tuzlanskog kantona da po ugledu na Vladu Kantona Sarajevo potpiše ugovor sa Željeznicama Federacije BiH o organizovanju lokalnog putničkog saobraćaja na jednoj relaciji između gradova Tuzlanskog kantona.

Od Vlade Federacije BiH zahtjevamo sufinansiranje željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Tuzla-Brčko-Tuzla i Tuzla-Doboj-Tuzla.

Od svih tražimo da ne pričaju prazne priče o izgradnji pruge Vareš-Banovići, te elektrifikaciji postojećih pruga. Gospodo, 50 godina to pričamo, kada ćemo raditi?

Sve gore navedene podsjećamo na pozitivan tretman koji putnička željeznica ima u modernom svijetu, te da je EU 2021. godinu proglasila godinom željeznice.

Tuzla, 2.8.2021.

NG “Prijatelji željeznice” Tuzla

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.