E-blog-S: Bilo ih je 247

by nedim
| 8:30

Bilo ih je 247.
Bilo ih je 2.247.
Bilo ih je 22.247.
Bilo ih je 222.247.
Bilo ih je 2.247.247…

Bilo ih je i uvijek će biti više od onih koji je ne vole!

Već sam napisao kako se samo budale mogu odreći tekovina/principa ZAVNOBIH-a. U ovom danu ili jesi ili nisi. Ili si antifašista ili si fašista. Trećeg nema!

I zaista samo budala može reći da je ova zemlja samo muslimanska, samo srpska ili samo hrvatska. A samo budala ne može prihvatiti da je ova zemlja i muslimanska, i srpska, i hrvatska, i jevrejska, i romska i svih građana i građanki koji je vole.

Volio sam i volim dvije države. Jugoslaviju u kojoj sam rođen i Bosnu i Hercegovinu u kojoj živim. Pod državom podrazumijevam ideju suživota. Bosna i Hercegovina se jedina na balkanski prostorima doživljava kao “Jugoslavija u malom”. Drugi prostori su etnički očišćeni za vjeke vjekova.

I baš zbog toga velikosrpske i velikohrvatske hegemonističke politike svim silama žele uništiti jedino kohezivno tlo koje bi u nekoj dalekoj budućnost moglo biti izvor reintegracije jugoslovenskih prostora makar u konfederalnom obliku. Pri tom za raspad Jugoslavije optužuju Bošnjake, iako su te politike smrt SFRJ potpisale još za vrijeme Tita. Čekao se samo pogodan trenutak kako bi se krenulo u ostvarenje njihovih osvajačkih aspiracija.

Bošnjaci nisu željeli ostati u Srboslaviji, a niti biti dio Velike Hrvatske. Sjetite se samo razgovora majora JNA Tomislava Pračera i gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića. “Onda je rat”, reče u jednom momentu Pračer, a Bešlagić odgovori: “Neka je rat, pička mu materina”. Zamislite tu patriotsku odvažnost da u tim trenucima golorukosti naroda krenete u rat sa četvrtom vojnom silom tadašnje Evrope. Ne svojom voljom!

Hegemonističke politike s istoka i zapada ne miruju ni 23 godine poslije Dejtona. Kao da žele ponovo testirati “čudo bosanskog otpora”. Ali, to im niko pametan ne bi preporučio. Jer Bosne je bilo i biće, a onih koji su htjeli da je ne bude odavno nema.

Domovino, sretan ti Dan državnosti!

Bilo ih je 247.
Bilo ih je 2.247.
Bilo ih je 22.247.
Bilo ih je 222.247.
Bilo ih je 2.247.247…

Bilo ih je i uvijek biće više od onih koji je ne vole!

E-blog-S / Piše: Edin Skokić

01012018 e blog

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.