Selim Bešlagić o uspostavi vlasti u TK: Najteže do izbora predsjedavajućeg u Klubu Bošnjaka

by nedim
| 14:28

Ujedini li se građanska politička scena, u BiH bismo mogli dobiti mnogo bolje rezultate, kaže u razgovoru za Vijesti.ba novoizabrani zastupnik Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić.

– Treba sjesti i pametno razmisliti da se krene u objedinjavanje građanske opcije s ovim malim strankama. Ako se to ne uradi, dešavat će se ono što se i do sada dešavalo – pričamo da hoćemo, a onda se cijeli proces iz nekog razloga zakoči – poručio je Bešlagić.

Prema njegovom mišljenju, blok SDP BiH – DF – Naša stranka trebao je biti formiran i prije oktobarskih izbora. No, za takvo nešto nikad nije kasno.

– Kad se uzmu u obzir sve stranke koje su učestvovale na izborima, može se reći da su pobijedile stranke centra i ljevice. Međutim, pošto se radi o sitnim partijama, opet danas imamo situaciju u BiH da su nacionalne stranke relativne pobjednice – navodi Bešlagić.

S druge strane, okupljanjem građanske opcije stvorila bi se dobra opoziciona ili poziciona grupa, ovisno od toga u kojem će se smjeru odvijati procesi formiranja vlasti u BiH.

Govoreći o nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine TK, na kojoj trebaju biti formirani klubovi naroda i rukovodstvo, Bešlagić upozorava da bi najveći problem mogao biti izbor predsjedavajućeg u Klubu Bošnjaka.

Naš sagovornik pojašnjava kako se tu javlja dvojaki problem, te da tom procesu treba pristupiti mudro i pametno.

– SDA i PDA imaju više “ruku” od stranaka građanske opcije. Pravo da vam kažem, mislim da tu SDP BiH treba voditi glavnu riječ. Mora se iznaći rješenje i mislim da ono postoji. S druge strane, imamo i problem da su SDA i PDA više zavađeni nego što to mi mislimo. Ne znam šta im je, jednostavno su se razišli, jer kad bi se spojili, imali bi 16 zastupnika u Klubu Bošnjaka i bili bi najjači. Međutim, koliko ja vidim, nemoguće ih je pomiriti i tu će se voditi glavna rasprava – ocjenjuje Bešlagić.

Kada je u pitanju priča o raspodjeli resora u TK, koja bi između pet koalicionih partnera SDP-a BiH, DF-a, SBB-a, SBiH i Naše stranke trebala uslijediti nakon što bude finalizirana platforma zajedničkog djelovanja, Bešlagić kaže da ne namjerava odustati od principa stručnosti, kompetentnosti, odgovornosti i konkursne procedure.

– Vjerujte mi da je to razmišljanje o razvoju i napretku BiH, a svako drugo je faktički cilj da se uzme vlast i raspolaže finansijskim sredstvima – napominje Bešlagić.

Prilikom raspodjele resora, dodaje, od predloženih kandidata tražit će da “podastru” svoj CV, te ako na osnovu toga zaključi da su kadrovi koji obećavaju, dat će im svoju podršku.

– Ja tu ne patim od stranačke pripadnosti, već od toga da čovjek koji se prihvati posla stvarno i želi da mu pristupi krajnje odgovorno i profesionalno – zaključuje Bešlagić u razgovoru za Vijesti.ba.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.