Problem aerozagađenja u Tuzli: Ovo je 15 zaključaka Gradskog vijeća za čistiji zrak

by nedim
| 11:50

 

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, vijećnici su pod jednom tačkom raspravljali o problematici aerozagađenja na području grada Tuzle

Nakon rasprave usvojeno je 15 zaključaka koje donosimo u nastavku:

– Gradsko vijeće Tuzla traži da sastavni dio naredne informacije bude i informacija o realizaciji projekata izgradnje i održavanja sportskih terena, koliko je uloženo sredstava po tim projektima te koliko je od tih sredstava uložio Grad Tuzla.

– Gradsko vijeće Tuzla traži da zaključci Gradskog vijeća Tuzla koji se odnose na aerozagađenje kao i informacije o realizaciji usvojenih zaključaka Gradskog vijeća Tuzla, dostavljene od strane resornih službi budu objavljeni na zvaničnoj stranici Grada Tuzla kako bi građani bili upoznati o tome šta je učinjeno u cilju smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzla.

– Gradsko vijeće Tuzla smatra da nisu dovoljna sredstva koja se dobijaju po osnovu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana te traži da se razmotri mogućnost dobijanja kreditnih sredstava za toplifikaciju, posebno u onim dijelovima grada odnosno naseljima koja imaju veći broj individualnih ložišta.

– Gradsko vijeće Tuzla traži hitnu realizaciju zaključaka sa sjednice Gradskog vijeća Tuzla na kojoj je vođena rasprava o problematici aerozagađenja na podučju grada Tuzla, održane 23.01.2018. godine, naročito kada su u pitanju zaključci koji se odnose na Termoelektranu Tuzla.

– Gradsko vijeće Tuzla traži da se za januarsku sjednicu Gradskog vijeća dostavi informacija o mogućnostima direktne pomoći građanima za nabavku adekvatnih goriva odnosno alternativnih energenata.

– Gradsko vijeće Tuzla smatra potrebnim obavezivanje povjerenika u mjesnim zajednicama da vrše neku vrstu kontrole dima iz individulanih ložišta kako bi utvrdili ko loži neadekvatno gorivo, da razgovaraju sa građanima koji lože neadekvatna goriva u cilju pomoći da dobiju adekvatnije gorivo.

– Gradsko vijeće Tuzla sugeriše da se razmotri mogućnost uvođenja posebne stavke u budžetu Grada Tuzla za interventno djelovanje u cilju obezbjeđenja adekvatnog goriva.

– Gradsko vijeće Tuzla traži od JP Ceste Federacije BiH da se što prije pokuša iznaći mogućnost rješavanja saobraćajnih i ekoloških problema, kada je u pitanju južna saobraćajnica.

– Gradsko vijeće Tuzla sugeriše da se u narednom periodu razmotri mogućnost da Grad Tuzla subvencionira nabavku ekološki prihvatljivih peći koje će manje zagađivati okolinu.

– Gradsko vijeće Tuzla traži informaciju o realizaciji inicijative Vlade Tuzlanskog kantona koja se odnosila na obavezu vlasnika svih objekata površine preko 200 m2, priključenje i eventualne sankcije za nepriključenje na sistem daljinskog grijanja.

– Gradsko vijeće Tuzla smatra neophodnim okončavanje projekta odsumporavanja u TE Tuzla.

– Gradsko vijeće Tuzla traži od Termoelektrane Tuzla kao i od Federalnog ministarstva okoliša i turizma informaciju šta je konkretno urađeno od strane Termoelektrane Tuzla kao i od resornog ministarstva da se ekološki spektar unaprijedi i koje su mjere poduzete u cilju smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzla.

– Gradsko vijeće Tuzla smatra da je potrebno hitno organizovati sastanak Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, JKP Komunalac Tuzla, MUP-a TK, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK na kojem će se pokrenuti aktivnosti na donošenju uredbe koja će regulisati saniranje starih deponija, kako bi građane zaštitili od eventualne ekološke bombe, kakvu, na primjer, predstavlja rasuti otpad zvani “CRUX”, hlor i živa na području bivšeg “HAK”-a.

– Gradsko vijeće Tuzla smatra da svi organi i institucije u čijoj je nadležnosti ovo pitanje i koji mogu doprinjeti rješavanju problema aerozagađenja trebaju poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti kako ovi prijedlozi ne bi ostali samo u formi zaključaka.

– Gradsko vijeće Tuzla smatra da je Termoelektrana Tuzla morala, u kontaktu sa nevladinim organizacijama, imajući u vidu postojanje pravosnažne odluke, pokrenuti aktivnosti na izradi nove studije a ne čekati okončanje pokrenutog upravnog spora.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.