Predstava NP Tuzla “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” pobjednik 35. Susreta pozorišta/kazališta BiH

by nedim
| 17:43

Predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla osvojila je Grand prix nagradu 35. Susreta pozorišta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini.

Član žirija, glumac Senad Bašić rekao je na konferenciji za novinare da je to jednoglasna odluka stručnog žirija u kojem su bili i glumci Danica Maksimović i Ivo Gregurević.

Prema njihovoj odluci, Grand prix Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a Grand prix za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Andriji Kuzmanoviću za ulogu Pripovedača u predstavi “Osama – Kasaba u Njujorku” u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

Ovogodišnji selektor Susreta pozorišta Željko Mitrović rekao je da je nit koja je povezivala sve predstave tokom proteklih osam dana ujedno i moto manifestacije – “Praizvedbe – uprkos vremenu”.

“Što se tiče ovogodišnjih susreta i izbora koji sam napravio, to je praktično presjek stanja u regionu, to su po mojim estetskim kriterijumima predstave koje su najinteresantnije u ovom trenutku, u našem okruženju, gdje smo imali četiri predstave iz BiH i četiri iz okruženja”, rekao je Mitrović.

U kategoriji nagrada pozorištima iz BiH, stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Natašu Perić za ulogu Dragane Matić u predstavi “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gavre u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za muziku je dodijeljena Denisu Hadžiću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla, a Jelena Vidović je nagrađena za kostim za predstavu “Naši dani” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za scenografiju uručena je Hariju Ejuboviću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla.

Prema odluci žirija publike 35. Pozorišnih susreta, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” autora Derviša Sušića i reditelja Gorana Damjanca, a u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Ljubiši Savanoviću za ulogu Drage Ćuka u predstavi “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Na 35. Susretima pozorišta BiH u Brčkom izvedeno je osam predstava, a svečana dodjela nagrada bit će upriličena večeras u Domu kulture Brčko u 20:30 sati – piše BHRT.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.