Gradsko vijeće Tuzla: Svečano obilježen Dan državnosti BiH

by admin2
| 16:17

U Tuzli je danas svečano obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Brojne delegacije su odale počast i položile vijence na spomen obilježja antifašističkim borcima 1941.-1945. i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., na spomenik Zlatnim ljiljanima BiH, te na mezarje/groblje civilnim žrtvama rata na Slanoj Banji.

Prije 75 godina obnovljena je i potvrđena državnost Bosne i Hercegovine. Odluke su to Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH i Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije iz novembra 1943. godine kada je osigurana ravnopravnost svih naroda koji žive u ovoj zemlji. Te odluke predstavljaju temelje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

” Historija ne ide uvijek naprijed, u ovom slučaju historija BiH ide nazad. Da imamo zavnobihovski Ustav, Ustav Socijalističke Republike BiH ili Ustav Republike BiH, bez ovog političkog određenja, ova zemlja bi bila mnogo snažnija i život građana bi bio mnogo perspektivniji, sigurniji i bolji” – kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Istaknuto je da je potrebno na ovaj dan se prisjetiti svih onih koji su dali živote za domovinu u svim prethodnim ratovima koji su se vodili za njen opstanak jer je to patriotski dug svih građana Bosne i Hercegovine.

U povodu Dana državnosti BiH svečanu sjednicu je održalo Gradsko vijeće Grada Tuzle.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.