BK „Zmaj od Bosne“: Završena implementacija aktivnosti ˝Sigurnost učenika biciklista u saobraćaju”

by admin2
| 8:19

Prezentacijom u Osnovnoj školi “Brčanska Malta” u Tuzli jučer je završena implementacija aktivnosti “Sigurnost učenika biciklista u saobraćaju”, koju je u okviru projekta “Edukacija o osnovama rekreativnog i sportskog biciklizma” proveo Biciklistički klub “Zmaj od Bosne” uz podršku Grada Tuzla.

Rukovodstvo ove škole je prepoznalo značaj ove teme, te je prezentaciji prisustvovalo preko 100 vrlo aktivnih učenika i nastavnika.

Cilj projekta je bio da se učenici educiraju o neophodnim zaštitnim mjerama kako bi mogli bezbjedno uživati u biciklističkim vožnjama i spriječiti nesreće u saobraćaju kao što je nedavno tragično stradanje dječaka Nikole Stjepanovića, koji je bio učenik upravo škole “Brčanska Malta”.

Učenici su upoznati sa sigurnosnim provjerama bicikala, te o ispravnom odijevanju i opremi za vožnju biciklom. Također su upoznati sa obavezama i pravilima ponašanja biciklista u saobraćaju, a što je od posebnog značaja tamo gdje ne postoje pješačke ili biciklističke staze, odnosno trotoari, te su djeca primorana bicikl voziti po kolovoznoj traci, čime su direktno u kontaktu sa automobilskim saobraćajem i time izloženi potencijalnim opasnostima.

U okviru implementacije ove aktivnosti prezentacije su održane u šest osnovnih škola u Gradu Tuzla: Simin Han, Požarnica, Gornja Tuzla, Husino, Kiseljak i Brčanska Malta.

Na ovim skupovima ukupno je učestvovalo preko 400 učenika i nastavnika, što je vrlo značaj broj edukovane djece o ovoj temi.

Svakoj školi su takođe uručeni plakati koji ilustrativno prikazuju najvažnije segmente sigurnosti prilikom vožnje bicikla, a koji su izloženi u blizini ulaza u škole kako bi se učenici svakodnevno podsjećali na iste.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.