MIZ Tuzla: Održana tradicionalna centralna mevludska svečanost

by nedim
| 8:03

Tradicionalna centralna mevludska svečanost u Tuzli sinoć je održana u džamiji „Kralj Abdullah“ u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Mevludski program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg, a pristunima se riječima dobrodošlice obratio glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović. Glavni imam Huskanović je uputio čestitku ovim svečanim povodom ističući značaj mjeseca rebiul-evvela.

Gost predavač bio je mr. Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Brčko. Mr. Gobeljić je u svom obraćanju istakao važnost posljednjeg Božijeg poslanika i njegovog sunneta- obrasca življenja u životu muslimana.

-On je za nas primjer ili paradigma savršenog čovjeka u svim aspketima ljudskog života. I samo on ima taj legitimitet da bude primjer i uzor svim muslimanima do Sudnjega dana. I zbog toga svaki musliman teži da što više liči na svog Poslanika. Ta naša težnja mora biti stalna, mora biti konstantna i dinamična. Postoje periodi i situacije kada je ona dinamičnija, jedan od tih perioda su i ovi dani mevluda – kazao je mr. Gobeljić.

Svečanosti je prisustvovao i obratio se muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Muftija Fazlović se u svojoj besjedi posebno osvrnuo na Allahovu milost darovanu svjetovima. Ističući da postoje ljudi koji svojim umom ne shvataju i čija srca su zapečaćena i onda ništa ne može ući, ni u umu, ni u srca, pa ni milost. Svi smo muhtač milosti. (…) Onda se uvijek moramo vraćati nama samima – u kojoj mjeri smo mi otvorili svoja srca i u kojoj mjeri smo mi kadri da shvatimo da je Muhammed a.s., sama, sušta milost nama data – kazao je muftija Fazlović zamolivši da svi razmislimo – da li je ta milost u nama, je li među nama, u našim porodicama, društvu, ummetu i da li je širimo.

Mevludska svečanost jedna je od aktivnosti manifestacije „Stazama Poslanika islama“ u organizaciji Medžlisa Tuzla koja će se realizovati i u narednom periodu – navedeno je u informaciji MIZ Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.