Vive žene Tuzla: Sljedeće sedmice šetnja za podršku žrtvama nasilja

by admin2
| 19:00

Udruženje građana Vive žene Tuzla, u saradnji sa brojnim tuzlanskim organizacijama, realizuje kampanju povodom obilježavanja 16. dana aktivizma.

Kampanja počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, kojeg je Vijeće UN-a proglasilo 1999. godine.

Tim povodom naredne sedmice bit će organizovana šetnja za podršku žrtvama nasilja najavila je Mima Dahić, koordinator u Udruženju građana Vive žene Tuzla. Učesnici će poslati poruku da ne žele svijet u kojem se toleriše nasilje.

Ove godine muškarci su nosioci kampanje, a simbol će im biti bijela vrpca koja predstavlja simbol muške borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Prema podacima s kojim raspolaže UG Vive žene Tuzla svaka četvrta žena ili djevojka je pretrpjela neki oblik nasilja. Udruženje kontinuirano pruža žrtvama i sklonište u sigurnoj kući, koja godišnje primi oko 90 žena i djece, žrtava nasilja.

Besplatna pravna pomoć koju pružaju u Udruženju ogleda se u vidu besplatnog pravnog savjetovanja iz oblasti porodičnog i bračnog prava, socijalnog prava i zaštite, te zaštite djece žrtava nasilja.

Nasilje se uglavnom krije iza zatvorenih vrata, a žrtve se teško odluče da prijave nasilnika.  Žrtvama je na raspolaganju SOS telefon gdje se pozivom na broj 1265 može prijaviti nasilje ili se, pak, informisati.  Iz Udruženja podsjećaju i na zakonsku obavezu građana da prijave nasilje u porodici.

(TI/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.