Škola ultrazvuka 23. i 24. novembra u Tuzli: Brojni stručnjaci na raspolaganju polaznicima

by admin2
| 18:53

U organizaciji Udruženja ginekologa i perinatologa TK, Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla i Ljekarske komore TK, u Tuzli će se od 23. do 24. novembra 2018. godine održati Škola ultrazvuka u ginekologiji i perinatologiji.

Tim povodom danas je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla održana konferencija za novinare na kojoj su se obratili prof. dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i predsjednica Udruženja ginekologa i perinatologa TK i prof. dr. Zlatan Fatušić, šef Odjeljenja ginekologije sa poluintenzivnom njegom i član predsjedništva Udruženja ginekologa i perinatologa TK.

Tokom svog obraćanja novinarima prof. dr. Dženita Ljuca je istakla da Škola ultrazvuka u ginekologiji i perinatologiji predstavlja ozbiljan dvodnevni edukativni projekat koji podrazumijeva intenzivan cjelodnevni program od 9 do 20 sati za učesnike iz čitave FBiH, koji će imati priliku slušati predavanja stručnjaka iz različitih oblasti ginekologije i perinatologije, te pod mentorstvom edukatora aktivno učestvovati na pažljivo odabranim kliničkim slučajevima.

“Dovoljno je reći da će u dva dana 22 eminentna stručnjaka iznijeti savremena dostignuća iz oblasti ultrazvučne dijagnostike. Polaznici će prvo pohađati teorijski dio koji će održati 13 predavača, nakon čega će pristupiti praktičnom dijelu škole gdje će još 15 edukatora-mentora napraviti ultrazvučnu dijagnostiku impozantnog broja od 80 pacijenata. Svi ljekari učesnici će imati priliku da usvajaju znanja na konkretnim kliničkim stanjima. Ovakvu cjeloobuhvatnu vrstu edukacije mogu pružiti samo veliki klinički centri u svijetu”, istakla je prof. dr. Dženita Ljuca.

Prof. dr. Zlatan Fatušić je predstavio program škole i istakao da će učesnici proći obuku iz ultrazvučne dijagnostike u trudnoći, te da će raditi ultrazvučne markere hromozomskih aberacija, ultrazvučne preglede u reproduktivnoj medicini i ultrazvučne preglede fetalnog mozga i srca.

Za pohađanje Škole ultrazvuka u ginekologiji i perinatologiji prijavljena su 34 učesnika – saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

 

(Tuzlainfo.ba)