Otvoreno pismo premijeru Novaliću i svim strankama: Zašto šutite dok se GIKIL gasi?

by admin2
| 11:30

Sindikalna organizacija GIKIL-a uputila je otvoreno pismo premijeru FBiH i svim političkim strankama u vezi sa stanjem u ovoj fabrici, čiji vam sadržaj prenosimo u cijelosti:

S obzirom na sva dešavanja u našoj kompaniji koja se odlukom federalne inpekcije nalazi pred samim vratima zatvaranja, sve vas koji svojim politikama odlučujete o sadašnjosti i budućnosti zemlje, želimo da upitamo: Zašto šutite dok se GIKIL gasi ?

Svi vi, SDA, SDP, SBB, DF, Naša stranka, sada i PDA i drugi učestvovali ste u različitim donošenjima odluka, u vlasti i mimo vlasti ili niste radili ništa što ste trebali da radite, napravili ste isti rezultat. GIKIL se gasi, gospodo, da vas informišemo, ukoliko od izbornih i postizbornih stranačkih obaveza niste stigli da upratite, te i vas pozivamo na odgovornost. Tužilaštvo, sudstvo, inspekcije, vlade i ministarstva, upravljačke strukture GIKIL-a (Upravu, Nadzorni odbor, Skupštinu Društva) prozvali smo nebrojeno puta, ali je vrijeme da se čuje i vaš glas i da se vidi vaše djelo kako bi ova kompanija nastavila da radi.

Nebrojeno puta ovi radnici i ova sindikalna organizacija upozoravili su javno na sve probleme koji guše našu kompaniju. Često smo i izlazili iz domena borbe za radnička prava. Morali smo, jer sve ovo što imamo danas posljedica je tih problema.

Danas ova kompanija, najveći izvoznik na Tuzlanskom kantonu, a četvrti u BiH, radi bolje nego ikad. Ovo je sada profitabilna firma koja ima prostora i novca i da ulaže. I počelo se. Ulaže se značajno, za posljednjih nekoliko mjeseci uspjelo se uraditi više nego za nekoliko godina ranije, a u ovu firmu tek sada su nogom kročili oni koji su davno trebali. Danas ti isti donose odluke, da se GIKIL zatvori. Ministarstvo okoliša ne zna ponuditi rješenje, već problem, inspekcija radi po svom nalogu, a premijer Federacije BiH, zajedno sa svima vama, šuti. 

Podsjetit ćemo i vas ko je i šta je GIKIL. Šta će se dogoditi zatvaranjem, vi odgovorite. GIKIL je firma od koje ovisi ne 1000, nego od 6000 – 9000 radnih mjesta i koja svaki dan otvora nova, da nam djeca ne odlaze. GIKIL je firma koja posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje. GIKIL je firma koja puni budžete, na osnovu isplata plata, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza. Znate li da su to i vaše plate? GIKIL je firma koja, uz ulaganja u sigurnost i zaštitu okoliša, znači budućnost. Kome je onda cilj da GIKIL stane?

Radnički bunt je počeo i niste ni svjesni dokle on može ići, jer uz GIKIL stoje svi. Za petak smo najavili i odlazak pred Vladu FBiH. Tamo ćemo biti još glasniji, a vas sve zajedno, na svim nivoima, zamolit ćemo da se ne prepucavate međusobno, saopštenjima i izjavama ko je kriv, jer nama ste krivi svi. Umjesto toga, sve vas, naročito vaše centrale i šefove, pozivamo da utiču na ona mjesta gdje se odluke donose i da ne dozvolite da se nepovratno uništi jedna od najperspektivnijih kompanija u BiH, koja ima bogatu prošlost i koja znači budućnost. Radi nas i naše djece – poručuju iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.