Gradsko vijeće Tuzla ponovo o aerozagađenju : Opozicija nezadovoljna informacijom o realizaciji ranijih zaključaka

by admin2
| 20:18

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla danas su razmatrali dopune Informacije o realizaciji zaključaka Gradskog vijeća Tuzla sa tematskog dijela 15. redovne sjednice od 23. januara ove godine, a koja se tiče problematike aerozagađenja na području Tuzle.

Pojedini Klubovi vijećnika nisu bili zadovoljni Informacijom  koju je im je dostavila Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

 – Mi nismo zadovoljni informacijom jer u njoj nisu jasni pokazatelji o utrošku sredstava koja su dobijena od rada TE Tuzla. Nemamo ni jasno prikazana naselja, gdje je to odrađeno, za koliko novca – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SBB-a Elvir Kasumović.

 – Mnogi građani su slabog imovinskog stanja i ne mogu sebi priuštiti priključenje na toplovodnu mrežu. Moramo pronaći način kako pomoći tim ljudima, naći alternativu tamo gdje nema mreže – kazao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Ivica Kovačević.

 – I dalje ćemo predlagati i inicirati da se što više mjesnih zajednica koje su u mogućnosti priključe na sistem daljinskog grijanja – ističe vijećnica DF-a Amela Ćehajić.

 – Preko 20 miliona KM je Termoelektrana već dala Gradu Tuzla, a te pare nisu adekvatno iskorištene za širenje toplovodne mreže. I gradske komunalne službe sporo rade na rješavanju ove problematike. Gradski vijećnici su uradili svoj dio posla, imamo trideset dobrih zaključaka koji predviđaju mjere koje bi imale efekta međutim realizaciju toga ne radimo mi nego administracija Grada Tuzle i drugi pravni subjekti kao što je JP Centralno grijanje – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla Mirza Tupajić.

Vijećnici su ipak usvojili informaciju o aerozagađenju, te donijeli Odluku za hitnu realizaciju zaključaka među kojima je i Odluka o traženju novih kreditnih sredstava za toplifikaciju, a zaključili su i da je neophodno okončanje projekta odsumporavanja blokova 5 i 6 Termoelektrane Tuzla kako bi se smanjilo zagađenje u Tuzli.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.