Fondacija Istina Pravda Pomirenje: Reagovanje na upisivanje Novaka Đukića u Centralni izborni spisak BiH

by admin2
| 10:20

Fondacija Istina Pravda Pomirenje izražava svoje razočarenje činjenicom da je Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom od 28. augusta 2018. dozvolila da se osuđeni ratni zločinac Novak Đukić upiše u Centralni izborni spisak.

Prethodno je CIK svojom odlukom od 28.9.2010. godine odlučio da Novak Đukić neće biti upisan u Centralni birački spisak dok se nalazi na izdržavanju izrečene presude Suda BiH zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava.

Donoseći novu odluku, kojom je prethodna poništena, CIK u svom obrazloženju, kao argument, potura ortodoksnu laž. Napisali su da su prestali razlozi zbog kojih je Novaku Đukiću onemogućen upis u Centralni birački spisak jer se “ne nalazi na izdržavanju kazne zatvora izrečene zbog povrede humanitarnog prava”. To je djelmično tačno jer se Novak Đukić ne nalazi na izdržavanju kazne nego je u bijegu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Laž je prvobitno servirana CIK-u aktom Kazneno-popravnog zavoda u Banjaluci od 8.4.2014. kojim se  CIK obavještava da je Novaku Đukiću “redovno istekla izrečena kazna zatvora”. Bez obzira što je CIK laž preuzeo od Kazneno-popravnog zavoda u Banjaluci njihova odgovornost se time  nikako ne može umanjiti. Prosto je nevjerovatno da ono što zna cijela bosanskohercegovačka javnost ne zna Centralna izborna komisija: Novak Đukić je pobjegao od izdržavanja kazne u Srbiju, za njim je raspisana međunarodna potjernica, a na Višem sudu u Beogradu razvlači se rasprava po zahtjevu BiH da Novak Đukić kaznu zatvora u trajanju od 20 godina izdržava u Srbiji – saopšteno je iz Fondacije Istina Pravda Pomirenje.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.