Najava promocije knjige Meše Bajrića: Tuzla i regija u odbrani BiH 1992-1995

by admin2
| 10:01

U petak, 23.11.2018. u 18:00 sati, u dvorani Kaleidoskop će biti održana promocija knjige Mehe (Meše) Bajrića, pod nazivom „Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992-1995. „– saopšteno je iz Centra za kulturu Tuzla.

Promotori i recenzenti su Mirko Pejanović akademik, prof.dr. Sadik Latifagić, mr.sc. Selim Bešlagić, general Hazim Šadić, Zlatko Dukić publicista, novinar i urednik knjige.

Meho (Meša) Bajrić rođen je 13. jula 1949. godine u Tuzli. Osnovnu školu i Školu učenika u privredi završio je u Tuzli. Na Fakultetu Političkih nauka u Sarajevu, odsjek za Sociologiju diplomirao je 1982. godine. Postdiplomski studij „Bosna i Hercegovina u savremenom svijetu“ na Fakultetu Političkih nauka u Sarajevu upisao je 1995/96. školske godine. U periodu od 1997. do 2000. godine bio je vijećnik Općinskog vijeća Tuzla, a 2002. godine izabran je za poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Dobitnik je više društvenih priznanja i odlikovanja, kako u miru tako i za vrijeme rata. To su Spomen-plaketa Tuzle 1978. godine i Tuzlanska plaketa sa zlatnim grbom 1999. godine, Zlatna policijska značka MUP-a Bosne i Hercegovine, što je najviše ratno priznanje za organizacione sposobnosti u komandovanju i rukovođenju 1994. godine.

Penzioner je i živi u Tuzli.

Knjiga „Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992.-1995. godine“ je  rad koji se bavi istraživanjem ratnih zbivanja u Tuzli i okolini sa stanovišta uključenja odbrane jednog grada i regije u jedinstvenom sistemu političkog odlučivanja i vojnog komandovanja u uslovima pokidanih veza između centra i lokalnih zajednica.

Akademik prof.dr. Mirko Pejanović u svojoj recenziji piše da je autor došao do cjelovite istine o svim aspektima priprema i organizacije odbrambenih struktura za otpor i borbu građana Tuzle protiv nametnute agresije i etničke podjele Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.