Tuzlanski kanton: Osam ubistava u dvije godine, samo jedan ubica osuđen

by nedim
| 10:59

U posljednje dvije godine u Tuzlanskom kantonu se desilo ukupno osam ubistava, od kojih je jedno ubistvo na mah, odnosno ubistvo u stanju visoke razdraženosti. Nijedno ubistvo nije ostalo nerazriješeno, nekoliko ubica već je pravosnažno osuđeno, nekoliko ih je u drugostepenom postupku, dok se za neke tek čeka početak sudskog postupka – piše Oslobođenje.

Pucnjava

Prema informacijama iz Kantonalnog tužilaštva, u prvih deset mjeseci ove godine desila su se četiri ubistva, od kojih je najšokantiji slučaj ubistva četverogodišnjeg djeteta u lukavičkom naselju Koksara, za koje se potvrđenom optužnicom tereti Osman Husejnović. Zbog osjetljivosti slučaja, ovo su jedine dostupne informacije za javnost.

Osim Husejnovića, na suđenje za ubistvo na mah čeka još i Mijo Martinović, koji se tereti da je u stanju visoke razdraženosti upucao Jerka Ivančevića u naselju Gornja Dragunja kod Tuzle.

Na suđenje čeka još i Zajko Numanović, koji je još u pritvoru, gdje čeka početak suđenja za ubistvo Zinete Vranjkovina. Numanović je u ranim jutarnjim satima u maju presreo Zinetu, u nju ispalio najmanje tri metka iz pištolja, te je nožen sjekao po vratu.

Prvostepenom presudom koja je poništena bio je osuđen i Semir Muratović za ubistvo Fikreta Durakovića. Ovaj postupak je ponovljen i ponovo se nalazi u prvostepenom postupku, a Muratović se tereti da je Durakoviću zadao dva uboda nožem na lokalitetu Male pijace u Tuzli, nakon čega je Duraković preminuo.

I u protekloj godini su se dogodila četiri ubistva, a za sva četiri su počinioci već osuđeni, bilo u prvostepeno postupku bilo pravosnažno.

Jedini pravosnažno osuđeni ubica iz ove godine je Almin Alić zbog ubistva zaštitara Halila Avdibašića u restoranu Sunce u mjestu Križaljka na području općine Živinice, i to nakon što ga je omamio suzavcem, a potom izbo nožem.

Esad Salkić je prvostepenom presudom osuđen na nešto više od 14 godina zatvora za ubistvo Ivice Kantora ispred tuzlanskog restorana Tenis u junu 2017, a u februaru ove godine nepravomoćno je na kaznu od 15 godina osuđen i 31-godišnji Miroslav Erdemović. Njemu se sudilo za ubistvo tridesetosmogodišnje Elvire Tahirović u mjestu Bosanska Poljana na magistralnom putu na ulazu u Tuzlu. Erdemović je svojoj žrtvi skalpelom nanio više povreda na desnoj strani vrata i u području grudnog koša, te je ostavio na toj lokaciji. Dvije sedmice poslije, Elvira je na tuzlanskom UKC-u preminula od zadobijenih povreda.

Obračun

Za ubistvo prijatelja Sedina Mušića je na 10 godina i 11 mjeseci osuđen Omer Fatić iz Živinica, koji je u Mušića pucao sačmaricom iz neposredne blizine.

Jedino ubistvo koje je nerazriješeno u ovom kantonu je ubistvo, odnosno likvidacija Senada Habibovića, zvanog Sena, koji je u oktobru 2014. ubijen u automobilu ispred zgrade u kojoj je stanovao u Ulici Armije RBiH u Tuzli. Za istragu ovog ubistva formiran je poseban istražni tim, a postoje nezvanične informacije da se radilo o obračunu kriminalnih grupa.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.