Podrška muškarcima u prevenciji bolesti: Tuzlanske Švare obilježavaju Movember

by admin2
| 9:20

U želji da se solidarišu sa muškarcima i podrže svoje očeve, braću, muževe, momke, rođake i ostalu rodbinu i prijatelje, tuzlanske Švare su, na sebi svojstven način, pokrenule dane brkova, ali na ženskim licima.

Ovo je peta godina kako oslikavaju brkove i kroz fotografije nastoje da podignu svijest, prije svega muškaraca, o muškom zdravlju i redovnim pregledima.

Inače, Movember (izvedenica od “moustache”/brkovi i “november”/novembar) je nastao tako što su dvojica mladića iz Australije  došli na ideju da pokrenu inicijativu Movember, kako bi u modu vratili trend iz osamdesetih godina prošlog stoljeća – brkove.

Njihova inicijativa imala je samo jedno pravilo, a to je da početak jedanaestog mjeseca u godini započnu obrijani, te puštaju brkove cijelog novembra.

Godinu dana nakon toga, osnovana je Movember fondacija, koja je bila inspirisana od strane organizacija koje su prikupljale sredstva za borbu protiv raka dojke. Tada su muškarci odlučili da preuzmu svoje zdravlje u svoje ruke i da naprave kampanju posvećenu muškom zdravlju, odnosno borbi protiv raka prostate i prevenciji iste.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.