Inkluzija kroz projekat “ROMACTED II”: Najviše romske djece u BiH se obrazuje u Tuzli

by Tuzla Info
| 12:59
  •  
  •  
  •  
  •  

Najveći broj romske djece u BiH obrazuje se u Tuzli, koja će u naredne četiri godine nastaviti provoditi projekat “ROMACTED II”, čijom se realizacijom poboljšava status Roma i omogućava bolja inkluzija.

Zvanični podaci pokazuje da se oko 600 učenika romske nacionalnosti obrazuje u osnovnim školama u TK, a 250 je iz Tuzle. U srednjim školama ih je 87, a 54 je iz Tuzle. Također, evidentirano je i deset studenata Roma. Sve je to veliko poboljšanje situacije u odnosu na vrijeme prije nekoliko godina, a romska udruženja zainteresovanost djece za školovanje podstiču stipendijama, dodjelom računarske opreme, mentora itd.,pišu Nezavisne novine.

“Ne želimo ulagati previše energije u osnovne životne namirnice za romsku populaciju, već želimo nadgradnju. Mi ove godine prvi put imamo učenicu generacije u OŠ ‘Miladije’ u Tuzli, a njeno ime je Adela Petrović. Njezin prosjek obrazovanja je 5,0, a zabilježen je i njen takmičarski duh. Upisala se bez problema u Medicinsku školu. Ne zato što je Romkinja, već što je imala dobre rezultate”, pojasnio je Nedžad Jusić, predsjednik UG “Euro Rom” iz Tuzle.

On je rekao da je težnja ovog udruženja školovati što više takve djece koja će biti ravnopravna sa ostalima, a naredni korak je zapošljavanje. Ideju obrazovanja i inkluzije upravo podupire projekat “ROMACTED”. Kontakt tačka za realizaciju ovog projekta u 12 opština i gradova gdje se implementira ovaj projekt bit će upravo Jusić, koji je inače i gradski vijećnik ispred naroda iz nacionalnih manjina. U sklopu projekta formirat će se radne grupe sastavljene od institucija vlasti i pripadnika romske nacionalne manjine. Bit će i grantovi za određene aktivnosti.

Pomenuti projekat zajednička je inicijativa Vijeća Evrope i Delegacije EU te se implementira u sedam zemlja. Grad Tuzla je u prvoj fazi projekta između 2017. i 2020. godine bio uspješan te je odlučeno da se saradnja nastavi u naredne četiri godine.


“Tuzla je pionir kada se priča o inkluziji Roma. Tuzla je bila prvi grad koji je imao liniju eksplicitno namijenjenu za rješavanje problema Roma i inkluzije. U prvoj fazi identifikovali smo potrebe Roma, osim obrazovanja, edukacije, stanovanja i zdravstvene zaštite. Protekle tri godine u Tuzli nam je fokus bio obrazovanje”, rekla je Maja Grujić iz Vijeća Evrope.

Grad Tuzla umnogome je pomogao u rješavanju problema pribavljanja dokumentacije romskoj populaciji, omogućavanju zdravstvenog osiguranja, rješavanju stambenih problema i komunalne infrastrukture, tvrdi lokalna vlast.

“Cilj nam je da nijedno veće romsko naselje ne ostane bez riješenog komunalnog problema. Imamo odličnu saradnju i zadovoljni smo time kako radi gradski vijećnik Nedžad Jusić. Drago nam je da je Vijeće Evrope zapazilo da smo mi prva lokalna zajednica koja je u budžet uvrstila sredstva potrebna za rješavanje problema romske populacije”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Osim Tuzle, ovaj projekat do sada je implementiran i u Bijeljini, Brčko distriktu, Donjem Vakufu, Gradišci, Kaknju, Prnjavoru, Visokom, Vukosavlju i Travniku. Krajnji cilj “ROMACTED II” programa je poboljšanje efikasnosti, efektivnosti i održivosti lokalnih politika, mjera i poboljšanje pružanja kvalitetnih socijalnih usluga za romsku populaciju.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.