Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram: Bajram šerif mubarek olsun!

by nedim
| 6:20
3007 bajram

Klanjanjem bajramskog namaza, muslimani u BiH i širom svijeta jutros su počeli obilježavanje Kurban bajrama, islamskog praznika u čijim danima se potvrđuje vlastita spremnost na žrtvu u ime Uzvišenog Allaha.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskoga održala se u tuzlanskoj džamiji Kralj Abdullah.

Bajram-namaz u džamiji Kralj Abdullah predvodio je i bajramsku hutbu održao Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Vjernici su se nakon bajram-namaza, koji se ove godine klanjao i uz preporučene mjere u cilju sprečavanja virusa COVID-19, po izlasku iz džamije, nakon tradicionalnog čestitanja bajramskog blagdana riječima “Bajram šerif mubarek olsun”, uputili mezarima, kako bi uputili dovu za svoje umrle.

U danima Kurban bajrama, pored tradicionalnih običaja ustaljenim kod nas, muslimani imaju i dužnosti u koje se kao najvažnije ubraja i klanje kurbana.

U skladu sa islamskim propisima kurbansko meso se dijeli na tri jednaka dijela, od kojih se jedna trećina dijeli siromašnima, druga rodbini i prijateljima, a treća zadržava za vlastite potrebe.

U vrijeme Kurban-bajrama, također, muslimani koji za to imaju mogućnosti obavljaju petu islamsku dužnost hadž – hodočašćem Kabe u Mekki. Ove godine zbog aktuelne situacije sa COVID-19, hodočašće u Mekki će obaviti samo vjernici koji se nalaze u Saudijskoj arabiji.

Uredništvo i saradnici Tuzlainfo portala, povodom Kurban-bajrama, svojim čitateljima i poslovnim partnerima islamske vjeroispovjesti upućuju najiskrenije čestitke – Bajram šerif mubarek olsun!/Tuzlainfo.ba/