Ko je kriv i kakve će biti posljedice: Ryanair suspendovao planirane letove iz Tuzle

by nedim
| 18:06
  •  
  •  
  •  
  •  

I pored najave sada već bivšeg menadžmenta Međunarodnog aerodroma Tuzla, Ryanair – najveća niskobudžetna aviokompanija u svijetu , ipak neće početi obavljati letove iz Tuzle.

Kako piše specijalizirani portal exyuavioation.com, razlog za to je što je Vlada Tuzlanskog kantona odbila potpisati ugovor sa ovom kompanijom, a o tome ih obavijestila tek dva mjeseca nakon dogovora ove komapnije i menadžmenta MAT-a.

Ryanair je već prodavao karte za letove iz Tuzle na njemačke aerodrome Weeze i Baden Baden, koji su trebali biti početi 2. i 4. septembra, a prodaja je, kako se mo može vidjeti na njihvoj stranici suspendovana.

Izvršni direktor WizzAira, Jozsef Varadi, u ovoj sedmici je posjetio je Bosnu i Hercegovinu i sastao se sa novim menadžmentom aerodroma Tuzla, pa se preokret u procesu dogovora Vlade TK i Ryanaira, možda može dovesti u vezu i sa tim, piše exyuavioation.com.

Pored linije prema Njemačkoj, Ryanair je planirao i letove za London Stansted, Memmingen, a u kasnijem periodu Stockholm i Maltu. Međutim, sada od toga neće biti ništa.

– Ryanair nas čeka već dva mjeseca, oni su objavili otvaranje linija i letove. Početni elementi ugovora su bili nepovoljniji od onoga što smo dobili na kraju. Pregovaramo od aprila 2020. godine i pokušali smo izvući maksimum. Svaka aviokompanija različito pregovara i niti jedan nije isti. Mi smo jedini aerodrom u regiji koji ima samo jednog operatera (Wizz Air op.a.) i to je rizik za poslovanje, zbog čega dobijamo mišljenje s rezervom prilikom eksterne revizije. Ukoliko se sve oduži bojim se da će odustati – rekao je je Mujačić prije samo desetak dana, na press konferenciji nakon što je Vlada TK smijenila sa te funkcije.

U prvoj polovici godine Aerodrom Tuzla je imao 89.326 putnika, što je pad za 25,9% u odnosu na isto razdoblje prošle, pandemijske godine, a pad za 67 % u odnosu na 2019. godinu.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.