Ministarstvo privrede TK: Održana edukacija iz oblasti javno-privatnog partnerstva

by admin2
| 9:32

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona je u saradnji sa konsultantskom kućom specijalizovanom za pružanje usluga na investicijskim projektima u oblasti javno-privatnog partnerstva (JPP) i koncesija, „Partneria” d.o.o. Sarajevo, organizovalo prvu dvodnevnu edukaciju za zaposlenike javnih tijela sa područja Tuzlanskog kantona za primjenu modela javno-privatnog partnerstva (JPP).

Zakon o javno-privatnom partnerstvu je krajem 2017. godine donešen u Tuzlanskom kantonu, a prateći podzakonski akti su finalizirani u prvoj polovini 2018. godini. Ministarstvo privrede je u saradnji sa javnim tijelima sa područja Tuzlanskog kantona identifikovalo i prva  44 potencijalna projekta na našem kantonu, koji su uvršteni u prvi Katalog potencijalnih JPP projekata sa područja Tuzlanskog kantona, i koja će javna tijela u narednom periodu dalje razvijati.

Kako bi podržali proces pripreme prijedloga projekata, Ministarstvo je izdvojilo finansijska sredstva za sufinansiranje projektnih prijedloga, te počelo i sa organizacijom edukacija.

Osnovni cilj održane edukacije se ogleda u unapređenju administrativnih kapaciteta za provedbu projekata po modelu JPP na području Tuzlanskog kantona.

Edukatori koji su radili sa službenicima prethodna dva dana su istaknuti eksperti iz ove oblasti Šemsa Alić, MPA, BiH, i Domagoj Dodig, M. Econ, HR.

U okviru edukacije predstavljene su oblasti Uvod u javno-privatno partnerstvo, Identificiranje JPP projekata, Priprema prijedloga JPP projekata, Implementacija JPP projekata, te su na primjerima iz prakse učesnici provedeni kroz cjelokupan proces pripreme i implementacije JPP projekata – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje u Vladi TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.