Koji su razlozi: Sve je manje migranata u Tuzli

by nedim
| 21:12

U posljednja četiri dana došlo je do osjetnog pada broja migranata koji preko Tuzle idu dalje prema Sarajevu ili Bihaću. Ovo je za Oslobođenje potvrdio i direktor tuzlanskog terenskog centra Službe za poslove sa strancima Muhamed Burgić.

– Osjetan je pad u posljednja četiri dana, ali dotad je priliv bio ogroman. Ne znamo je li ovo trend, ali situacija je trenutno ovakva, kazao nam je Burgić.

Isto su potvrdili i u MUP-u TK-a, čiji su pripadnici posljednjih mjeseci sprovodili migrante prema Tuzli, koji su na područje Federacije BiH ulazili kod općina Sapna, Teočak i Čelić.

– Donedavno smo praktično sprovodili autobuse koji su prema terenskom uredu za strance u Tuzli prevozili migrante. U posljednje vrijeme je to smanjeno, vjerovatno zbog hladnijih dana, kazao nam je portparol MUP-a Izudin Šarić.

Kako saznajemo u Crvenom krstu Tuzla, migrantima Tuzla nije zanimljiva, što se pokazalo i ranijih mjeseci, kada su se izbjeglice zadržavale samo dok se ne registruju u Uredu za strance i dok ne uhvate prevoz za Sarajevo ili Bihać. Iako CK Tuzla ne dočekuje migrante, njihove usluge su im na raspolaganju.

– Mi se ne ističemo toliko, ne prihvatamo ih direktno, jer migranti se ne bi smjeli zadržavati u BiH izvan kolektivnih centara i ne želimo da ohrabrujemo kršenje propisa, ali smo tu za bilo kakvu pomoć. Ukoliko im zatrebaju hrana ili topla odjeća, Crveni krst će osigurati sve što je u našoj moći, ističe sekretar CK-a Tuzla Sead Hasić.

Migranti u Tuzlu dolaze uglavnom iz Srbije, preko Republike Srpske, i obično su tu u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. U Tuzli se zadržavaju tek nekoliko sati, uglavnom ispred Ureda za strance i glavne autobuske stanice.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.