NLB web baner 770x95px 2

srijeda, 14 Novembar 2018 13:10

Građanski blok u TK potpisao koaliciju: U Skupštini tijesna većina od 19 poslanika

1411 konstituisana skupstina

U Tuzlanskom kantonu danas je potpisan sporazum pet političkih stranaka  tzv. građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH) koje će sa ukupno 19 poslanika činiti tijesnu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Potpisivanje je uslijedilo neposredno pred početak konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela.

Posjećamo, najveći broj mandata u Tuzlanskom kantonu osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP) – 10, a dalje slijede Stranka demokratske akcije (SDA) – 9, Pokret demokratske akcije (PDA) – 7, Demokratska fronta (DF) – 3, a po dva poslanička mjesta pripala su Savezu za bolju budućnost (SBB), Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Potpisivanjem ove koalicije, SDA je i u Tuzlanskom kantonu postala opozicija iako je druga stranka po broju osvojenih mandata u TK sa samo 252 glasa iza SDP-a., a pored nje dio vlasti neće biti ni PDA. Ove dvije stranke imaju tek  tri "ruke" manje od vladajuće koalicije.  

Parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu čine stranke koje i u ostalim kantonima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom nastoje uspostaviti vlast u kojoj neće participirati SDA.

(Tuzlainfo/A.V.)

 


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu