Završen proces akreditacije UKC Tuzla: Očekuju se još ocjene Komisije AKAZ-a

by nedim
| 11:55

Tim vanjskih ocjenjivačica i ocjenjivača Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) obavio je u utorak posljednju ocjenu u sklopu sveukupnog procesa akreditacije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla koji je prvi u BiH ušao u ovaj zahtjevan proces uvođenja sistema kvaliteta. Tim koji su činili dr. Jasmina Šlaku, mr. ph Vedina Čordalija, mr.med.sci. Jasmin Hadžić i prim.dr.med.sci Enes Šačić obavio je ocjenu četiri klinike, kliničke apoteke, tehničke službe i službe za podršku te certifikacijskih standarda za transplantacijsku medicinu.

„Ranije pregledane organizacione jedinice uspješno su prošle vanjske ocjene, ovo je posljednja, četvrta posjeta vanjskih ocjenjivača i nadamo se da će i ove ocjene biti uspješne te da ćemo biti prvi kliniki centar koji je u cijelosti prošao kroz ovaj zahtjevan proces. Sve ovo što radimo urađeno je u najvećem procentu zaslugom vrijednih i marljivih ljudi koji rade u ovoj ustanovi, pa onda menadžmenta“, kazao je direktor UKC Tuzla doc. dr Nešad Hotić.

Maida Nuhić, načelnica Sektora za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta istaknula je kako je sretna da je okončan jedan zahtjevan postupak na kojem UKC Tuzla radi već duži niz godina.

„Uložili smo ogroman trud, do sada pregledane organizacione jedinice su ocijenjene uspješno, i mogu reći da imamo razloga da očekujemo bezuslovnu akreditaciju i preostalih pregledanih organizacionih jedinica. Godinama radimo na prijektu uvođenja sistema kvaliteta, a vanjske ocjene kroz koje smo prošli kruna su tog sveobuhvatnog procesa i projekta u kojem smo učestvovali svi mi, od medicinskih sestara i tehničara, načelnika i osoblja klinika i drugih organizacionih jedinica pa do menadžmenta bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće“, kazala je Maida Nuhić.

Prim.dr.med.sci Enes Šačić se u ime tima zahvalio na gostoprimstvu tokom posljednje i tri ranije kolegijalne posjete.

„Ono što smo, između ostalog, mogli vidjeti tokom svih posjeta i ocjena jeste da su kvalitet, stručnost, entuzijazam i ljudskost na prvom mjestu u ovoj ustanovi“, kazao je prim.dr.med.sci Šečić.

Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo kazao je kako mu je zadovoljstvo posjetiti UKC Tuzla te se menadžmentu i osoblju zahvalio na prilici za zajedničkim radom.

„Od srca vam čestitam na dosadašnjim uspjesima i postignutim rezultatima. Sve ono što Agencija radi, ne bi mogla bez zdravstvenih profesionalaca bez kojih bi naši standardi ne bi bili to što jesu, jer ste vi oni koji ih od napisanog pretvarate u praksu i unapređujete kvalitet. Saradnja AKAZ-a i UKC Tuzla je dvosmjerna, i mnogo smo učili jedni od drugih“, kazao je doc.dr. Novo.

Nakon završetka vanjske ocjene izvještaje vanjskih ocjenjivača će pregledati i ocijeniti Komisija za akreditaciju i na osnovu pokazanih rezultata će dati preporuku Upravnom vijeću AKAZ-a koje donosi odluku u vezi sa akreditacijom – saopšteno je iz AKAZ-a.

(Tuzlainfo.ba)