Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Brojnim aktivnostima obilježavanje u Tuzli

by nedim
| 11:08

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Prema  podacima Medunarodne federacije za dijabetes trenutno u svijetu od dijabetesa boluje preko 425 miliona ljudi. U Tuzlanskom kantonu ,kao najmnogoljudnijem kantonu u FBiH je i najveći broj oboljelih od šećerne bolesti, oko 30. 000 osoba, a od toga su gotovo 10. 000 insulin ovisnici. Ono što je najbolnije je da svake godine su 2-5-oro djece od 1.-15.godine starosti novootkriveni doživotni insulin ovisnici.

Tema Svjetskog dana dijabetesa  u periodu  od 2018. – 2019. Godine je  „ Porodica i dijabetes “. Dvcgodisnja kampanja ima za cilj podizanje svjesnosti o utjecaju dijabetesa na porodicu kako bi se promovisala uloga porodice u zbrinjavanju, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Povodom obilježavanja 14. novembra kao Svjetskog dana dijabetesa, Odjeljenje za interne bolesti i Služba opšte porodične medicine Dom zdavlja Dr. Mustafaehović Tuzla, organizuju besplatno mjerenje šećera u krvi i krvog pritiska.

Zavod za javno zdravstvo TK danas u Mercator centru, organizuje  mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska, te podjelu edukativnog materijala, savjetovanje i promociju zdravog stila života za zainteresovane građane.

Također, danas od 11h do 13h u Gradskoj apoteci na Slatini građnima će biti besplatno izmjerien nivo šećera u krvi.

Crveni križ grada Tuzla prigodnim aktivnostima na Trgu slobode, obilježit će Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Volonteri i uposlenici Crvenog križa će vršiti mjerenje šećera u krvi i krvni pritisak sugrađanima, uz podjelu promotivnog materijala.

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla obilježit će Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, i to javnom tribinom o temi „Uticaj dijabetesa na vid“. Događaj koji se realizuje uz podršku Grada Tuzla, ima za cilj ukazati na negativan uticaj dijabetesa na vid, kao jednog od najčešćih uzročnika sljepoće.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa,

Savez udruženja dijabetičara danas  u KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla organizuje  besplatno mjerenje šećera u krvi za sve zainteresirane učenike i djelatnike.

(Tuzlainfo.ba/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.