UKC Tuzla: Održani XIII tuzlanski neurološki susreti

by admin2
| 18:33

Tokom vikenda u Hotelu Tuzla u Tuzli održani su Trinaesti tuzlanski neurološki susreti. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz Kopenhagena, Zagreba, Zadra, Beograda, Osijeka, Sarajeva, Banja Luke i Mostara – saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

U šest sesija održano je 28 predavanja kroz koja su prezentovana najaktuelnija saznanja i iskustva iz svih oblasti neurologije.

Tokom ceremonije otvaranja gostima su se obratili načelnik neurologije, prof. dr. Dževdet Smajlović; predsjednik Udruženja neurologa, prof. dr. Mirjana Vidović; pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, prof. dr. Fahrija Skokić; dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Selmira Brkić i savjetnik ministra zdravstva TK, dr. Amir Azabagić, dok je skup otvorenim proglasio dr. Aleksandar Vujadinović, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla.

U svojim obraćanjima govornici su akcenat stavljali na mladi kadar neurologa, kao i na kontinuiranu edukaciju i razmjenu iskustava u cilju boljih usluga za krajnje korisnike, pacijente.

Među pozvanim predavačima je bio i neurolog, prof. dr. Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS koji je kazao da je neurologija u BiH na zavidnom nivou bez obzira na mala ulaganja u zdravstveni sistem. “Neurolozi iz FBiH i RS zajedno rade na edukaciji i prevenciji neuroloških oboljenja i vrlo često smo zajedno na raznim stručnim skupovima. Mi, nurolozi Republike Srpske smo organizovali i jedan projekat u okviru kojeg je urađeno 45 000 besplatnih pregleda u cilju utvrđivanja učestalosti asimptomatske karotidne bolesti u RS, čime smo smrtnost od moždanog udara smanjili za 50 posto”, kazao je prof. dr. Đajić, koji je tokom XIII tuzlanskih neuroloških susreta održao i stručno predavanje na ovu temu.

Organizatori ovih susreta bili su Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Udruženje neurologa Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.