25 godina od pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića: Ministar Bukvarević i saborci odali počast

by admin2
| 14:30

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata  doc.dr. Salko Bukvarević  je sa porodicom poginulog Zlatnog ljiljana, saborcima iz jedinice „Crni labudovi“ te drugim gostima posjetio mjesto pogibije Meldina Hajdarevića i odao počast ovom bosanskom gaziji.

Ratne 1993. godine prostor Nišićke visoravni je za sve građane ovog područja bio tzv. „žila kucavica“ i jedini put za preživljavanje i opstanak tuzlanske regije. Zbog svoje važnosti konstantno je bio meta agresora.

U svom obraćanju otac rahmetli Meldina, Nusret Hajdarević zahvalio je ministru Bukvareviću i saborcima iz „Crnih labudova“ za sve što čine i podsjetio na važnost očuvanja sjećanja na sve branioce Armije RBiH koji su dali živote i dijelove tijela za odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine kao i na brigu o njihovim porodicama.

Obraćajući se prisutnima ministar Bukvarević je istakao da je ovo bio jedini koridor za dostavu hrane, lijekova i svega potrebnog za cijelu tuzlansku regiju gdje je bilo smješteno oko pet stotina hiljada ljudi. Kazao je i da su se hrabri borci Armije RBiH branili svim raspoloživim sredstvima, stavljajući interes države i svog naroda ispred sebe i svog života.

Agresor je želio da presiječe ovaj koridor i da kompletnu tuzlansku regiju stavi u okruženje. Borci Armije RBiH su svojim tijelima sa vrlo malo naoružanja uz nadljudske napore zaustavili agresora i na taj način dali maksimum u odbrani ovog koridora, ali i cijele Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Na tom putu svoj život u temelje domovine uklesao je i Zlatni ljiljan – Meldin Hajdarević. Govoreći o ratnom putu rahmetli Hajdarevića, čiji je bio i saborac, ministar Bukvarević je naglasio kako je Meldin bio mlad, neustrašiv, izuzetno srčan i hrabar momak koji je branio sve građane Bosne i Hercegovine i da je obilježavanje ovakvih datuma i obilazak spomen-obilježja i mezarja najmanje što danas možemo učiniti.

Meldin Hajdarević izgubio je život u selu Ravne u akcijama odbrane jedinog koridora za Tuzlu. U toku agresije borio se na mnogim ratištima širom Bosne i Hercegovine, gdje je ostao zapamćen po neustrašivosti i izuzetnoj hrabrosti, iako je imao tek 21 godinu. Bio je na prvim linijama od Bosanskog Broda, Gradačca, Teočaka, Goražda, a u borbenim akcijama je tri puta ranjavan. Dobitnik je i Zlatne plakete Grada Tuzla, te nekadašnji član Muslimanskog omladinskog saveza.

Ministar Bukvarević je sa porodicama, saborcima iz Crnih labudova i Patriotske lige, te predstavnicima boračkih udruženja, obišao i spomen- obilježje u Zubetima, gdje su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast za šest šehida, pripadnika 121. Kladanjske brdske brigade koji su dali živote za odbranu BiH, među kojima su i dva dobitnika Zlatnog ljiljana. Šehidi koji su poginuli na ovom prostoru i čija imena su uklesana na spomen-obilježju u Zubetima su Hodžić Derviš, Čamdžić Edina, Baki Šalja, Mešanović Senahid, Hajdarbašić Nijaz i Selimbašić Bahrija.

Obilježavanju su prisustvovali i učenici OŠ „Gornja Tuzla“ i kladanjski učenici koji su u svojim recitalima poručili da nikada neće zaboraviti sve koji su položili živote za odbranu domovine. Sa ovog spomen-obilježja poručeno je da su svi šehidi i poginuli borci gajili prije svega patriotizam prema domovini Bosni i Hercegovini, poštivanje svih ljudskih prava, poštivanje pravde i istinitosti, čovjekoljublja i da su na viteški način branili svoju domovinu, odbranili državu BiH i ostavili je novim generacijama da je grade za bolju i prosperitetniju budućnost.

(Tuzlainfo.ba)