MIZ Tuzla: Mevludska manifestacija “Stazama Poslanika islama”

by admin2
| 13:06

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“. 

– Širom svijeta koji nastanjuju muslimani mjesec Rebiu-l-evvel, kao mjesec rođenja Muahmmeda, a.s., se dočekuje i obilježava na različite načine. U početku su to bila recitovanja spjevova napisanih o njemu – mevluda, a onda su se oni pretvorili u svečanosti na kojima su učeni mevludi pa su i te svečanosti nazvane mevludima. Danas imamo manifestacije vezane za dane mevluda, koje traju danima a negdje i mjesecima. Radost je to zbog rođenja Božijeg Miljenika preko kojega je objavljena posljednja Božija Knjiga, Kur’an-i Kerim, kao milost i uputa svim svjetovima; preko kojega je upotpunjena i okončana misija Božijih poslanika i do krajnosti definisan sadržaj Vjerozakona ili Božanskog Programa za uređenje ovosvjetskog života, kazao je dr.sc. Sead ef. Seljubac, pomoćnik Muftije tuzlanskog.

Na području Muftiluka tuzlanskog programi ovim povodom su već započeli, glavne svečanosti na dan mevluda će biti upriličene u svim medžlisima, a neki programi će se nastaviti i u danima poslije. U njih će biti uključeni imami i džematlije, muallimi i mektebska djeca, vjeroučitelji i učenici Islamske vjeronauke. Radost će se širiti jer to Bogu Dragom najmilije biće, najsavršeniji ljudski uzor, Muhammed-pejgamber, uistinu zaslužuje.

Samo čovjek kojeg je Uzvišeni Bog izabrao kao milost svjetovima, čovjek koji posjeduje savršeni moral, može biti savršen uzor, a njegov život univerzalni model za sve ljude do kraja svijeta. Čast nam je što smo njegovi sljedbenici, istakao je pomoćnik Muftije tuzlanskog dr. Seljubac.

Hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni tuzlanski imam, kratko se osvrnuo na ovogodišnji program mevludske manifestacije „Stazama Poslanika islama“ kazavši da je ovo jedan skromni doprinos Medžlisa Tuzla u obilježavanju rođenja, zasigurno najveće ličnosti koja je ikada živjela. Muhammed, a. s., je ljudsko biće, ali je biće koje je preteklo sva druga bića onako kako dragulj nadvisuje svaki drugi kamen. Bio je pravedan državnik, izvrstan učitelj i pedagog, odan prijatelj, pažljiv muž, brižan otac, svojim je postupcima plijenio ljudska srca.

Manifestacija „Stazama Poslanika islama“ će kroz 20 različitih aktivnosti biti realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog tuzlanskog medžlisa. Suorganizator u nekim mevludskim aktivnostima biti će Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa.

Program manifestacije započinje ciklusom predavanja na temu „Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj“ koja će se realizirati u šest tuzlanskih džemata.

Centralna mevludska svečanost za Medžlis Tuzla, koja je ujedno i centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u džamiji „Kralj Abdulah“ u četvrtak, 22. novembra poslije jacija-namaza, kazao je ovom prilikom glavni imam Huskanović.

U većini tuzlanskih džemata bit će upriličene džematske mevludske svečanosti.

Program mevludske manifestacije možete preuzeti ovdje.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.