Teatar kabare Tuzla: Narednog vikenda predstave za sve generacije

by admin2
| 8:11

Naredni vikend će biti prava poslastica za ljubitelje pozorišnih predstava. Na repertoaru Teatra kabare Tuzla biće odigrane predstave i za djecu i za odrasle.

U subotu, 17.11.2018. sa početkom u 16 sati izvesti će se pobjednička predstava za djecu, po ocjeni publike III Festivala premijera 2018., ‘’Hoću da se igram’’ autora Šime Ešića. Predstava je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla.

Predstavu su režirale: Sanela Babić i Emina Goletić, dramatizaciju potpisuje Vlado Kerošević. Igraju: Sanela Babić, Emina Goletić, Marko Mirković i Emir Ibrahimović. Svjetlo: Nermin Brković.

Predstava je satkana od niza situacija koje proizilaze iz književnosti za djecu i poezije. Namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu do deset godina. U predstavi su zastupljene prepoznatljive igrice koje su važne za razvoj kako psihofizičkih sposobnosti tako i onih koje njeguju duh, etiku i estetiku ličnosti djeteta. Magični svijet pozorišta nudi mogućnost zajedničke spoznaje moralnih vrijednosti koje su neophodne za zdravo odrastanje. Kroz songove, pitalice, zagonetke, igrice, poeziju i niz drugih interaktivnih trenutaka djeca i glumci lakše pronalaze stazu sreće koja putevima beskraja vodi do đačkog školskog praga. Ova predstava poziva mališane da nikada ne pristanu da svijet mašte i igre bude ostavljen u neki daleki kutak zaboravljenog djetinjstva.

Istu noć, u okviru održavanja mađunarodne teatarske manifestacije Noć teatra 2018.  Teatar kabare Tuzla najavljuje svojoj vjernoj publici u 19,30h, pozorišnu predstavu “Rod i dom” Safeta Sijarića, a u dramatizaciji Hasana Džafića i u režiji Vlade Keroševića.

Riječ je o nagrađivanoj monodrami koja je nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla s Gradskim pozorištem Živinice i Centrom za kulturu Zavidovići. Predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta monodrame, čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači Irfan Kasumović.

“Rod i dom” je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić ton i svjetlo majstor, Robert Andrejaš i Muhamed Kahrimanović fotografija, Damir Pirić dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić garderoberka, Aldin Ismić izvršni producent.

Na XX Teatar Festu u Banja Luci ova predstava je osvojila nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca. “Rod i dom” je pobjednik međunarodnog festivala u Bugojnu TIFBU 2017. s prosječnom ocjenom publike 4,97.

Ulaz na predstavu je besplatan.

Cijena ulaznice predstave za djecu u slobodnoj prodaji je 5 KM. Sve informacije i rezervacije karata možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)