FUCZ: Deminiranjem osigurano snabdijevanje vodom Seone kod Banovića

by nedim
| 9:08

Na lokalitetu Gornji Pribitkovići u MZ Seona, 17 km jugozapadno od Banovića, deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite – “Tuzla B” završio je zadatak deminiranja, odnosno čišćenja 34.188 m2 sumnjive površine, saopćeno je iz FUCZ – “Tuzla B”.

Proširenje zadatka

Prvobitna planirana površina zadatka bila je 28.381 m2, međutim, zadatak je proširen nakon reizviđanja, tako što je u zadatak ušla i vodovodna trasa širine šest i dužine oko 1.000 metara. Do navedenog proširenja zadatka došlo je zbog molbe CZ Banovići kao i mještana MZ Seona a vezana je za ovo izvorište vode koje je od velikog značaja lokalnom stanovništvu i osnovnoj školi.

Nakon završnog reizviđanja vodovodne trase, te obradom koordinatnih vrijednosti koje je urađeno pomoću GPS-a nova i konačna površina završenog zadatka iznosi 34.188 m2.

Postavljena su 42 znaka trajnog obilježavanja jer je skoro kompletan zadatak graničio sa rizičnom površinom.

– Prilikom deminiranja terena, koje je u prekidima trajalo oko četiri mjeseca, tim se susretao sa brojnim poteškoćama kao što su loš pristup radilištu, visoka i gusta vegetacije, veliki nagib terena, kao i velika zasićenost površine metalom, stoji u saopćenju.

Na zadatku pronađeni…

Na ovom zadatku pronađen je veći broj mina, NUS-a i upaljača od mina, i to: deset komada PMR 2A, pet mina TMRP 6 (četiri tenkovske mine koje su postavljene kao fugase na električno paljenje, jedna na potez sa antenom), četiri komada PMA 3, dva komada PMA 1, jedan komad PMA 2, tri UMPR 2A, dva komada UMPR 2AS, jedan UPROM 1 i 21 komad NUS-a a uzorkovanje je urađeno manuelnom metodom.

– Ovo područje je bilo između linija konfrontacije, zemljište se nije koristilo, postojali su zapisnici o miniranosti terena, a deminiranjem su stvoreni uslovi mještanima Seone za normalno snabdijevanje vodom i bezbjedno korištenje šumskih resursa, potvrdili su saopćenjem.

Tokom ove godine na području Tuzlanskog kantona od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava očišćeno je blizu 700 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine.

(TI/Oslobođenje)