Deklaraciju univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana potpisala i rektorica Univerziteta u Tuzli

by nedim
| 20:54

U subotu 3. novembra 2018. godine, nakon svečanosti održane u Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu kojom je obilježen početak 350. akademske godine, u auli Sveučilišta održan je Drugi rektorski forum jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana.

Na forumu su 23 rektora potpisala Deklaraciju univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, čime će se unaprijediti saradnja i zajedničko djelovanje tih univerziteta u području nauke, visokog obrazovanja, istraživanja i transfera znanja.

U skladu sa zaključcima Prvoga rektorskoga foruma zapadnoga Balkana, koji se održavao na Univerzitetu u Novom Sadu 24. i 25. septembra 2018. godine, potpisnici Deklaracije na sastanku održanom u Zagrebu pokrenuli su osnivanje zajednice univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana.

Između ostalog, na temelju potpisane deklaracije zajednica će nastaviti razvijati Regionalnu platformu za saradnju u području nauke, visokog obrazovanja i istraživanja te će posebna pažnja biti usmjerena na unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja na području jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana.

Također, zajednica će stvarati uvjete za zajedničko jačanje kapaciteta u području nauke, visokog obrazovanja i transfera znanja, aktivno zagovarati zajedničke interese u području svoga djelovanja u institucijama Evropske unije, poticati mobilnost nastavnika, saradnika, naučnika, istraživača i studenata te se aktivno zalagati da države jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana izdvajaju više sredstava za finansiranje nauke, koji ne bi smjeli biti manji od 1% bruto nacionalnog dohotka.    

Polazeći od činjenice da se velik broj visokoobrazovanih ljudi iseljava iz ovoga područja u razvijenije evropske zemlje te da postoji zajednički interes kako bi se taj trend zaustavio ili smanjio, zajednica će se osobito zalagati da Evropska unija namjenski izdvaja više sredstava za razvoj nauke i visokog obrazovanja na univerzitetima koji su u njenom sastavu. 

Uz podupiranje načela otvorenog pristupa nauci i istraživačkoj infrastrukturi, zajednica univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana podupirat će započete i planirane aktivnosti u okviru Berlinskoga procesa, osobito one koji se odnose na osnivanje i rad Istraživačke zaklade za jugoistočnu Evropu i zapadni Balkan.

Zaključak je rektora potpisnika Deklaracije kako u zajednicu mogu biti primljeni i drugi univerziteti izvan prostora jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, pri čemu će uvjeti i način donošenja odluke o njihovu prijemu biti uređeni odgovarajućim općim aktom.

Deklaraciju univerziteta jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana u ime svojih institucija potpisali su: prof. dr. sc. Igor Papič, rektor Univerziteta u Ljubljani, prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerziteta u Mariboru, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever u Koprivnici, prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Jasmina Ibrahimpašić, prorektorica Univerziteta u Bihaću, prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Maja Kazazić, prorektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Ivanka Popović, rektorica Univerziteta u Beogradu, prof. dr. Sanja Podunavac-Kuzmanović, prorektorica Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr. Rade Grbić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr. Miladin Kostić, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr. Marjan Dema, rektor Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini, prof. dr. Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. Mynyr Koni, rektor Univerziteta u Tirani, prof. dr. Nikola Jankulovski, rektor Univerziteta „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Skoplju, prof. dr. Sasho Korunovski, rektor Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“, Bitola, i prof. dr. Vullnet Ameti, rektor Univerziteta u Tetovu.

Očekuje se da će sljedeći, treći rektorski forum jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana biti održan u januaru ili februaru 2019. godine na Sveučilištu u Mostaru.

(TI/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.