Radovi u toku: Behram-begova medresa Tuzla širi prostorne kapacitete

by nedim
| 6:41

Iako je prvobitno najavljeno da će biti gotovi do kraja ljeta, radovi na kompleksu zgrada Behram-begove medrese u Tuzli još uvijek su u toku.

Tim povodom jučer je u Behram-begovoj medresi boravio i muftija tuzlanski Vahid-ef.Fazlović, a direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić ga je izvijestio da radovi teku po planu i da će početkom sljedeće godine biti završeni.

Podsjećamo, kompleks zgrada Behram-begove medrese  bit će proširen novim spavaonicama i pratećim sadržajima za učenice. Time će uslovi boravka i školovanja oko 250 učenica Medrese biti unaprijeđeni, a njima samima biti olakšano svakodnevno ispunjavanje školskih obaveza.

Predračunska vrijednost projekta je 1.5 miliona KM, a on podrazumijeva izvođenje vrlo zahtjevnih građevinskih i drugih radova na novoj zgradi ženskog učeničkog doma.

Islamska zajednica i Muftijstvo tuzlansko obezbijedili su dio novca, dok se ostatak prikuplja od donacija.

Radovi će se izvoditi u prizemlju i na tri sprata, a uključuju izgradnju novih spavaonica, sanitarnih čvorova, prostora za slobodne aktivnosti i drugih sadržaja. Njegovim završetkom smještajni i drugi resursi Behram-begove medrese bit će dovoljni za boravak i školovanje svih 500-550 učenika ove škole.

Izgradnjom novog paviljona bi se rasteretili sadašnji smještajni kapaciteti u kojem u jednoj prostoriji spava po 10 i 15 učenica.

Više informacija mogućnosti doniranja sredstava za gradnju ovog objekta se može pronaći na ovom linku.

(Tuzlainfo.ba)