Sastanak predstavnika GIKIL-a i Ministarstva privrede TK: Razgovorano o zajedničkom rješavanju problema u fabrici

by admin2
| 18:05

U cilju jačanje saradnje i uspostavljanja dobrih partnerskih odnosa, predstavnici Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac održali su danas sastanak sa ministrom privrede u Vladi Tuzlanskog kantona, kao i njegovim pomoćnicima – saopšteno je iz GIKIL-a.

Bila je ovo dodatna prilika da se predstave svi pozitivni pomaci koje je kompanija GIKIL napravila posljednjih mjeseci, te razgovara o mogućnostima zajedničkog rješavanja aktuelnih problematika u GIKIL-u, prije svega dobijanja vodne i okolinske dozvole, kao i poslovnih relacija sa željeznicama, te problema vodosnadbijevanja na relaciji JP Spreča – GIKIL – JP RAD.

Ističući da dodatnu stabilnost poslovanju pruža povećana potreba kupaca za proizvodima GIKIL-a, prije svega željezare iz Smedereva, što je omogućilo i rast proizvodnje, generalni direktor Debasish Ganguly kazao je da sve to daje dodatni vjetar u leđa opredjeljenosti Uprave GIKIL-a da ulaže u okoliš.

„Projekti za siguran i okolinski prihvatljiv rad GIKIL-a napreduju, o rezultatima rada redovno izvještavamo sve neophodne strane, jer nam je na tom putu potrebna i podrška, opštinskih,  kantonalnih i federalnih vlasti, kao i lokalne zajednice. GIKIL preuzima veliki dio odgovornosti u svakom segmentu, ali pojedine probleme, od kojih ovisi dobro i odgovorno poslovanje naše kompanije, ovisi i o podršci drugih“, kazao je Ganguly te dodao da je zahvalan Vladi TK na otvorenoj podršci u rješavanju problema i nastojanju da GIKIL uspostavi dugoročne dobre poslovne, a i partnerske odnose sa svima. 

Izvršni direktor za zajedničke usluge u GIKIL-u, Suad Imamović, istakao je da su projekti vezani za zaštitu okoliša, ukupno njih 47, prioritet.

„Ukupno je završeno 11 projekata. Čišćenje, novi rezervoari, radovi koji su vršeni na ispiračima amonijaka, paralelan rad dvije linije amon-sulfata i sanacija dalekovoda, neki su od najvažnijih. Radovi se vrše paralelno u svim fabrikama, dinamika radova je dobra, trenutno su pokrenuti projekti i koji se tiču zbrinjavanja otpadnih voda, tako da će do kraja novembra ukupno biti završeno njih 14. Predstavnici ministarstva obišli su naša postrojenja prošle sedmice, danas smo tu da vam iznesemo dodatne planove i zatražimo pomoć tamo gdje nam je neophodna, za dobrobit svih nas“, kazao je Imamović.

Ministar privrede u Vladi TK, Osman Puškar, pohvalio je i aktivnosti koje se odvijaju u GIKIL-u s ciljem dobijanja vodne dozvole, a nakon informacije da je plan da se do kraja decembra podnese novi zahtjev.

„Nakon ukidanja tog akta GIKIL-u, po nalogu inspekcije, a koji je jedan od preduslova za okolinsku dozvolu, uložili smo žalbu kako bismo napravili prostor da uradimo dobre stvari. U tom pravcu poduzimamo aktivnosti iz rješenja o vodnoj dozvoli iz 2016.godine, koja vrijedi do 8.januara, kao i prema nalozima inspekcije, tako da je već ispunjeno oko 80 posto ranije definisanih obaveza. Prošle sedmice imali smo sastanak i u Agenciji za vodno područje rijeke Save, narednih dana prezentovat ćemo im detaljno sve što je urađeno do sada i nastavit ćemo tim putem sve do ispunjavanja osnovnih obaveza“, kazala je sekretar Erna Mehmedović.

„Drago nam je da su odnosi svih strana sve bolji, i uz još nekoliko prijedloga, dogovorili smo da se definišu zajednički zaključci koji će uključivati Sindikat GIKIL-a, Upravu GIKIL-a i druge kompanije, kao i strukture vlasti, sa kojima će se ići kako prema Ekonomsko-socijalnom vijeću, tako i prema federalnim institucijama, a sve kako bi se poslala poruka zaštite i rada i okoliša. Poseban aspekt će biti saradnja sa nevladinim organizacijama u cilju izgradnje partnerskih odnosa od opšteg interesa za užu i širu društvenu zajednicu, i na tom polju otvoreni smo da također pružimo podršku“, poručio je ministar Puškar.

(Tuzlainfo.ba)